x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sondaj: Polonezii vor despăgubiri de război din partea Germaniei

Sondaj: Polonezii vor despăgubiri de război din partea Germaniei

12 Sep 2019   •   21:30
Sondaj: Polonezii vor despăgubiri de război din partea Germaniei
Sursa foto: Fred MARVAUX

Circa 58% dintre polonezi susţin ideea că Germania ar trebui să achite Poloniei despăgubiri de război, arată un sondaj preluat joi de dpa, din tabloidul „Super Express”.

Aproximativ 18% dintre cei care au răspuns consideră că Germania nu ar trebui să plătească, iar aproximativ un sfert nu au nicio părere despre subiect. Sondajul a fost efectuat în perioada 4-6 septembrie pe un eşantion de 1094 de adulţi.

„Polonezii se întreabă: cum este posibil ca vecinii lor dintr-una din cele mai bogate ţări din lume, care au jefuit ţara noastră şi ne-au ucis milioane de cetăţeni să nu fi suportat niciodată niciun fel de consecinţe?”, a declarat Arkadiusz Mularczyk, conducătorul echipei parlamentare pentru evaluarea pagubelor de război, citat de ziar. El susţine că sondajul dovedeşte că polonezii doresc o „dreptate elementară”.

Mai mulţi politicieni polonezi, inclusiv premierul Mateusz Morawiecki (foto), s-au pronunţat recent pentru plata unor despăgubiri din partea Germaniei; DPA reaminteşte că în Polonia vor avea loc pe 13 octombrie alegeri generale.

Din punctul de vedere al guvernului de la Berlin, subiectul este închis juridic - o poziţie susţinută recent de ministrul german de Externe, Heiko Maas, în timpul vizitei sale la Varşovia, în august. Politicienii germani continuă să sublinieze responsabilitatea morală a ţării lor pentru atrocităţile comise în cel de-al doilea război mondial. Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a vorbit despre acest subiect chiar la începutul lunii septembrie.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: despăgubiri Polonia germania