x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania da startul schimbarii in UE

Spania da startul schimbarii in UE

21 Feb 2005   •   00:00

EXTERNE
REFERENDUM - Noua Constitutie, dorita de 76,73% din spanioli Spaniolii au votat in numar coplesitor pentru noua Constitutie europeana, declansand un proces de schimbare care in final va duce la desfiintarea ambasadelor statelor membre UE si inlocuirea lor cu unele coordonate de la Bruxelles, dar si la o diminuare a puterii pe care unele state o au in marile organizatii internationale.
ANA ILIE

PRO. Chiar daca nu s-au inghesuit la urne, spaniolii au votat pentru Constitutia europeana
Autoritatile de la Bruxelles nu-si mai incap in piele de bucurie. Rezultatele referendumului pentru Constitutia europeana, organizat duminica in Spania, dau motive de optimism pentru rezultatele pe care noul text fundamental al Europei ar trebui sa le obtina si in celelalte state membre ce vor organiza anul acesta referendumuri similare.

REZULTATE. Potrivit rezultatelor finale, spaniolii au fost de acord cu noua Constitutie in proportie coplesitoare, de 76,73% din voturile exprimate, in vreme ce tabara celor care se impotrivesc Constitutiei a reusit sa obtina doar 17,24%. Desigur, rata participarii la vot a fost destul de redusa, de doar 42,32% din totalul electoratului, cea mai scazuta din 1977, insa europenii cred ca referendumul "a dat un semnal puternic cetatenilor europeni ai celorlalte noua tari care vor aproba textul noii Constitutii prin vot popular, adica Olanda, Franta, Portugalia, Luxemburg, Polonia, Irlanda, Danemarca, Marea Britanie si Cehia".

BUCURIE. Seful Guvernului spaniol, Jos... Luis Rodriguez Zapatero, s-a declarat incantat de rezultatul scrutinului si a apreciat ca spaniolii "au adresat un mesaj cetatenilor europeni care au asteptat cu mare atentie raspunsul" lor. Zapatero a continuat adresand o invitatie europenilor, de a "urma calea deschisa de Spania".

CRITICILE. Toate declaratiile pozitive care au urmat rezultatelor referendumului au fost umbrite destul de serios de criticile presei europene, care scria ieri ca, in pofida rezultatului final, nu trebuie uitat ca rata de participare la vot a fost extrem de scazuta, mult sub 51%.

SCHIMBARI DE SUBSTANTA. In plus, presa britanica a semnalat deja ca referendumul spaniol da semnalul de incepere a unui val de schimbare care va duce, in final, la reconfigurarea fortelor statelor membre in NATO si ONU. Zapatero a anuntat deja ca ambasadele statelor membre UE vor incepe sa dispara, fiind inlocuite cu ambasade europene, care vor fi subordonate Bruxelles-ului. Mai mult, in urma crearii unei voci de politica externa unica la Bruxelles, Franta si Marea Britanie isi vor pierde din "greutatea" pe care o au in Alianta transatlantica si in Consiliul de Securitate al ONU.
×
Subiecte în articol: externe