x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania este reticentă la trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina

Spania este reticentă la trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    18 Ian 2023   •   16:30
Spania este reticentă la trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina
Sursa foto: Hepta

Șeful diplomației spaniole, Jose Manuel Albares, este retincet cu privire la livrarea de tancui de luptă Leopard în Ucraina, scrie dpa.

"Această posibilitate nu se află pe masa discuţiilor în momentul de faţă. Atitudinea Spaniei în acest război este să facem ceea ce considerăm că este cel mai bine în fiecare etapă pentru a-i ajuta pe ucraineni să-şi apere suveranitatea şi integritatea teritorială şi să se instaureze pacea în ţară cât mai curând posibil", a spus acesta la Forumul  Economic Mondial de la Davos, fără să excludă trimiterea acestui tip armament la un moment dat. 

În interiorul executivului de la Madrid există divergențe cu privire la licrările de arme pe frontul din Ucraina. Formaţiunea Unidas Podemos, parteneră a Partidului Socialist Muncitoresc (PSOE) al premierului Pedro Sanchez, se opune. 

De asemenea, autoritățile spaniole au luat în calcul livrările de tancuri Leopard, de tip 2A4, mai vechi, în iunie 2022, la Zaragoza aflându-se 53 de vehicule. Însă două luni mai târziu, ministrul Apărării, Margarita Robles, a anunțat că acestea se află "într-o stare absolut dezolantă" şi nu mai pot fi reparate.

Armata spaniolă deține 108 tancuri Leopard 2A4 şi 229 Leopard 2Es.

Consiliul Militar NATO se va întruni, vineri, la baza americană Ramstein din Germania. 

×