x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Steagul secuiesc a înlocuit steagul Uniunii Europene pe clădirea Parlamentului ungar

Steagul secuiesc a înlocuit steagul Uniunii Europene pe clădirea Parlamentului ungar

13 Mai 2014   •   19:44
Steagul secuiesc a înlocuit steagul Uniunii Europene pe clădirea Parlamentului ungar

Presa de stânga de la Budapesta îl acuză pe preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, că refuză să arboreze steagul Uniunii Europene pe clădirea Parlamentului, în locul acestuia tronând steagul secuiesc. “Având în vedere că nu este obligat prin lege, preşedintele Parlamentului nu va arbora steagul Uniunii Europene pe frontispiciul Parlamentului. În schimb, steagul secuiesc va flutura pe clădirea Parlamentului cât timp România va amenda şi va interzice arborarea sa”, a comunicat biroul de presă al Parlamentului ungar, la solicitarea magyarnarancs.hu.

Biroul de presă a adăugat că, în majoritatea ţărilor membre UE, steagul UE este arborat pe clădiri guvernamentale şi nu pe sediul Parlamentului naţional. Ordonanţa de Urgenţă 308/2004 din Ungaria scoate în evidenţă că steagul poate fi arborat dacă există unul de aceeaşi mărime şi de aceeaşi calitate cu steagul naţional şi doar dacă se asigură siguranţa clădirii şi a clădirilor din jur.

Acuzat de presa apropiată de fostul premier Ferenc Gyurcsany că arborează un simbol al Consiliului Naţional Secuiesc, fapt ce contravine Constituţiei care interzice arborarea steagurilor care nu reprezintă simbolurile statului ungar, biroul de presă a replicat: “Steagul secuiesc nu este al Consiliului Naţional Secuiesc, ci reprezintă comunitatea maghiară din Ţinutul Secuiesc. În semn de solidaritate naţională, steagul a fost arborat la iniţiativa domnului Kover Laszlo la data de 15 februarie 2013. În spiritul solidarităţii naţionale, steagul secuiesc va rămâne pe clădirea Parlamentului, până când România va continua să interzică şi să amendeze, ilegal şi împotriva spiritului european, arborarea sa”.


×