7 ianuarie 2009
VORONIN, PĂCĂLIT
Aşa-numita "taxă de tranzit şi şedere" a cetăţenilor moldoveni în Transnistria urma să fie anulată. Cel puţin aşa-i promisese liderul autoproclamatei republici de la Nistru, Igor Smirnov, preşedintelui moldovean, Vladimir Voronin. Era singura înţelegere la care părea că se ajunsese în cadrul celei mai recente întâlniri dintre cei doi, la 24 decembrie 2008. În schimb, de la 1 ianuarie 2009, Smirnov le-a făcut vecinilor o surpriză, ordonând nu anularea, ci triplarea acestei taxe. Astfel, pentru a intra pe teritoriul transnistrean, cetăţenii moldoveni trebuie să scoată din buzunar 22 de lei moldoveneşti (echivalentul a 1,5 euro – n.r.), în loc de opt. (Vitalie Călugăreanu, Chişinău)
ŞEF LA CIA
Preşedintele ales al SUA, Barack Obama, i-a atribuit importantul post de şef al CIA (Central Intelligence Agency) fostului secretar general al Casei Albe în administraţia Clinton. Mass-media americane îl caracterizează pe Leon Panetta ca fiind un manager competent, dar cu puţină experienţă în domeniul serviciilor secrete. Alegerea sa dovedeşte dificultatea cu care s-a confruntat Obama în găsirea unui director pentru CIA care să nu aibă nici o legătură cu controversatul program antiterorism al administraţiei George W. Bush, mai scrie presa din SUA. (Irina Cristea)
ANGAJĂRI LA FBI
Biroul Federal de Investigaţii (FBI) caută experţi în domeniul IT, analişti financiari, specialişti în limbi străine, în cadrul celui mai extins program de angajări din cei 100 de ani de activitate, transmite Reuters. În total FBI intenţionează să îşi înnoiască baza de resurse umană cu aproape 3.000 de angajaţi, dintre care 850 de agenţi. Biroul Federal are sensibilul rol de a proteja SUA de atacuri sau alte acţiuni teroriste, de a captura spionii şi a combate criminalitatea. După atentatele de la 11 septembrie 2001, FBI a fost ţinta a numeroşi critici, printre acuzaţiile lansate fiind şi acelea că nu are suficienţi experţi în limbi străine şi că nu ţine pasul cu dezvoltarea din domeniul IT. În prezent, agenţia are 12.800 de agenţi şi 18.400 de alţi angajaţi. (Irina Cristea)
KOSOVO ÎŞI DESCHIDE AMBASADĂ ÎN MUNTENEGRU
Kosovo va deschide o ambasadă la Podgoriţa la începutul anului 2009, a anunţat preşedintele kosovar Fatmir Sejdiu, potrivit site-ului postului de radio B92, citat de Mediafax.
"Stabilirea relaţiilor diplomatice este în interesul ambelor ţări", a declarat Sejdiu.
Preşedintele kosovar a precizat că a discutat această iniţiativă cu oficialii muntenegreni, subliniind că există o "disponibilitate reciprocă". Potrivit lui Sejdiu, nu există probleme frontaliere între Kosovo şi Muntenegru, iar dacă ar exista "ar fi doar simbolice".
PRIORITĂŢILE PREŞEDINŢIEI CEHE A UE
Premierul ceh, Mirek Topolanek, a cărui ţară a preluat de la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, şi-a prezentat priorităţile mandatului său, scrie AFP. Mandatul ceh al UE este marcat de criza din Orientul Mijlociu şi de conflictul pe tema gazelor între Rusia şi Ucraina. Referindu-se la criza din Orientul Mijlociu, Mirek Topolanek a precizat că Praga lucrează în prezent la un "scenariu" al negocierilor legat de deschiderea punctelor de trecere spre Gaza, fără a da însă nici un detaliu.
În ceea ce priveşte criza gazelor, survenită pe fondul neînţelegerilor în negocierea preţului acestora, între Rusia şi Ucraina, Topolanek a încercat să detensioneze situaţia, precizând însă că Praga "nu va fi arbitrul" între Moscova şi Kiev. În ceea ce priveşte criza economică, premierul ceh a declarat că Praga speră să "limiteze impactul crizei financiare", dar în acelaşi timp să "prevină o reglementare excesivă".
"Trebuie să consolidăm competitivitatea şi să limităm cadrul administrativ", a subliniat el. Nu în ultimul rând, premierul a profitat de prima conferinţă de presă pentru a aduce un omagiu preşedintelui ceh Vaclav Klaus, despre care a afirmat că a fost "diabolizat" de presă din cauza poziţiilor sale eurospectice.
OBAMA, FĂRĂ SUCCESOR ÎN SENAT
Succesorul lui Barack Obama în Senatul SUA, Roland Burris, nu a primit permisiunea să preia funcţia, după ce a fost numit de guvernatorul de Illinois, implicat într-un scandal de corupţie, relatează AFP.
Burris, sosit de dimineaţă la Capitoliu, a părăsit Congresul după doar o jumătate de oră, fără a putea rămâne în sală alături de colegii săi. "I-am prezentat scrisoarea de numire secretarului Senatului şi mi s-a spus că documentul nu este legal", a explicat Burris. "Nu voi fi acceptat, nu voi putea intra în şedinţă", a adăugat el. Majoritatea democrată din Senat avertizase că se va opune depunerii jurământului de către Burris, desemnat senator de guvernatorul de Illinois, Rod Blagojevich, arestat la începutul lunii decembrie pentru că a încercat să vândă locul de senator lăsat vacant de Barack Obama, ales preşedinte al Statelor Unite.
Citește pe Antena3.ro