x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri contradictorii din Coreea de Nord. Un general "executat", numit într-o funcţie publică

Ştiri contradictorii din Coreea de Nord. Un general "executat", numit într-o funcţie publică

10 Mai 2016   •   11:50
Ştiri contradictorii din Coreea de Nord. Un general "executat", numit într-o funcţie publică

Fostul şef de Stat Major nord-coreean, a cărui execuţie a fost anunţată recent, se pare că este totuşi în viaţă, deoarece figurează pe o listă de numiri oficiale făcută publică luni, relatează AFP.

Serviciile de informaţii sud-coreene au lăsat de înţeles că Ri Yong-Gil, fost şef al Statului Major al Armatei Poporului Coreean, a fost executat în februarie pentru că era suspectat de corupţie şi că a constituit o facţiune politică.

Informaţiile nu au fost niciodată confirmate de Phenian, însă Coreea de Nord a numit atunci un nou şef de Stat Major, Ri Myong-Su.

Această numire se producea într-un moment de tensiuni puternice în peninsulă, după cel de-al patrulea test nuclear nord-coreean din ianuarie, urmat de un tir de rachetă.

Totuşi, numele lui Ri Yong-Gil figurează o listă de noi membri aleşi ai comitetului central al Partidului Muncitorilor din Coreea, în calitate de membru supleant al biroului politic şi membru al comisiei militare centrale.

Anunţurile privind epurările, execuţiile şi dispariţiile - unele sunt confirmate, altele nu - sunt frecvente de la venirea la putere a lui Kim Jong-Un după moartea tatălui său Kim Jong-Il în decembrie 2011.

Pe măsură ce tânărul lider încerca să îşi consolideze puterea, un număr mare de înalţi responsabili, în special cadre ale armatei, au fost demişi din funcţii.

Cel mai răsunător caz a fost execuţia din decembrie 2013 a unchiului influent al lui Kim Jong-Un, Jang Song-Thaek, acuzat de trădare şi corupţie. AGERPRES

×