x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

04 Iun 2009   •   00:00

CASA ALBĂ / Interviu cu Bo. "Primul Câine al Americii a încercat să ofere un interviu presei acreditate la Casa Albă. În vârstă de aproape opt luni, cârlionţatul Bo de care familia lui Barack Obama se bucură din plin s-a năpustit asupra unei camere de televiziune şi a început să-i roadă, tacticos, microfonul. Puteţi urmări înregistrarea accesând acest link (http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_depth/8081227.stm )



CHIŞINĂU / Aurescu participă la reuniunile SEECP
Secretarul de stat pentru afaceri strategice în Ministerul român de Externe, Bogdan Aurescu, participă, joi şi vineri, la o serie de reuniuni în Republica Moldova, în locul preşedintelui Traian Băsescu. Aurescu a fost desemnat să participe la reuniunea anuală a Consiliului Cooperării Regionale (RCC), la o întâlnire a miniştrilor de Externe din statele membre ale Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), precum şi la Summit-ul SEECP. Potrivit MAE, discuţiile care se vor purta în această săptămână în cadrul reuniunilor SEECP se vor axa pe evaluarea situaţiei din regiune, pe progresul statelor din sud-estul Europei în procesul de integrare europeană şi euroatlantică, pe întărirea SEECP ca principal forum politic în Europa de Sud-Est şi pe consolidarea cooperării SEECP-RCC. Summitul SEECP marchează încheierea preşedinţiei în exerciţiu a SEECP de către Republica Moldova şi preluarea acestei responsabilităţi de către Turcia. În cadrul reuniunii la nivel înalt, prezidate de preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, se vor aproba Programul strategic al RCC pentru perioada 2009-2010 şi Raportul anual al Secretarului General al RCC. (Anca Aldea)


DIPLOMAŢIE ROMĂNEASCĂ / Reţea consulară mărită
Şeful diplomaţiei române a discutat, în Italia, despre posibilitatea ca la fiecare consulat al ţării noastre să fie câte un ataşat român de Interne. Cristian Diaconescu a propus totodată trimiterea a doi noi ataşaţi pe probleme de muncă în Italia. "O să încercăm să aducem şi un reprezentant al Ministerului Educaţiei şi Cercetării aici, deoarece avem 28 de profesori de limba şi literatura universală şi alte cinci cadre didactice care predau în cadrul secţiilor de română ale universităţilor din Italia", a spus Diaconescu. Aflat în vizită oficială la Roma, ministrul şi-a exprimat speranţa ca în cursul acestui an să fie extinsă reţeaua consulară din Sicilia şi Catania. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: externe