x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

03 Sep 2010   •   00:00

3 septembrie 2010



ZIUA LIMBII ROMÂNE
Începând din 2011, românii de pe cele două maluri ale Prutului vor sărbători împreună Ziua Limbii Române la 31 august, dată la care, în 1989, Republica Moldova a trecut la grafia latină şi a proclamat limba română ca limbă de stat, a anunţat ambasadorul Bucureştiului la Chişinău, Marius Lazurca. Deşi s-a sperat că, o dată cu trecerea timpului, problema lingvistică va dispărea de la sine, realitatea arată altceva, iar liderii de astăzi ai Moldovei încearcă să soluţioneze chestiunea la nivel constituţional. Potrivit Constituţiei, limba oficială a statului este "limba moldovenească", dar până şi comuniştii moldoveni, cei mai vehemenţi duşmani ai limbii române, au recunoscut că româna şi "moldoveneasca" sunt identice. (Vitalie Călugăreanu, Chişinău)

BUSH, MY LOVE
Autobiografia lansată miercuri de fostul premier britanic Tony Blair este mai degrabă o scrisoare de dragoste la adresa fostului preşedinte american George W. Bush, scrie publicaţia News Of The World. Intitulată "A Journey" ("O călătorie"), cartea face referire, între altele, la "singurul politician din lume (Bush - n.r.) care a avut curajul să se angajeze într-un război împotriva reţelei Al-Qaeda după atacurile de la
11 septembrie 2001". Blair susţine că Bush este un om "sensibil" şi "extrem de inteligent", dar şi "un prieten vizionar", "perfect conştient de consecinţele invaziei din 2003 din Irak". (A.A.)

×
Subiecte în articol: externe