x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stirile zilei

Stirile zilei

21 Apr 2005   •   00:00




  • 22 aprilie 2005
  • Transnistria - Chisinaul cere ajutor extern

    Autoritatile de la Chisinau cer ajutor international pentru rezolvarea situatiei din Transnistria. Potrivit corespondentului Radio France Internationale la Chisinau, Comisia unificata de control, principalul organ de mentinere a pacii si securitatii pe Nistru, din care fac parte Chisinaul, Tiraspolul, Ucraina, Misiunea OSCE si Rusia, "este ineficienta, epuizandu-si toate parghiile de influenta in zona de securitate". Ca atare, "Chisinaul solicita comunitatii internationale sa trimita in zona de securitate un grup de experti care sa monitorizeze situatia de pe Nistru".

    NATO - Usi deschise cu masura

    Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat ieri, la Vilnius, unde se desfasoara reuniunea ministrilor de Externe ai Aliantei, ca tarile membre ar trebui sa-si intensifice relatiile cu Ucraina. In deschiderea reuniunii Comisiei NATO-Ucraina, Scheffer nu a batut nici un apropo legat de posibilitatea ca Ucraina sa devina membru al Aliantei Atlantice. "NATO mentine politica "usilor deschise" tuturor democratiilor europene capabile sa-si asume responsabilitatile si sa-si exercite obligatiile", a mai spus Scheffer.

    Mesaje respinse - Rusia se face ca nu intelege

    In timpul intrevederii cu inalti reprezentanti rusi, secretarul american de stat, Condoleezza Rice a reusit sa capteze doar atentia presei, caci oficialii rusi fie s-au facut ca nu inteleg mesajul transmis de Washington, fie l-au ignorat. Potrivit ziarului rus Kommersant, citat de MosNews, oficialitatile ruse "au pretins ca nu au inteles discursul in care Rice a anuntat ca SUA intentioneaza sa inspecteze centralele nucleare din Rusia, ca Washingtonul cere ca Putin sa demisioneze in 2008 dupa terminarea celui de-al doilea mandat si ca Belarusul va cunoaste in curand semnificatiile unei revolutii portocalii".

    CartI - Recordurile Papei la scris

    Imediat dupa ce numele noului Papa a fost dat publicitatii, credinciosii din lumea intreaga au inceput sa cumpere cartile cardinalului german Joseph Ratzinger, ales Suveran Pontif sub denumirea de Benedict al XVI-lea. Pe site-ul Amazon, specializat in comercializarea de carti, lucrarea "Mica introducere in catehismul Bisericii Catolice", semnata de conservatorul Ratzinger, se afla deja pe al cincilea loc in topul celor mai bine vandute carti, iar "Sarea pamantului" pe locul al saselea. Pe alt site, cartea "Credinta, toleranta si adevar" figureaza pe locul al optulea in topul vanzarilor.

    Londra - Petrecere la Casa Regala

    Decana de varsta a caselor regale europene si-a sarbatorit ieri a 79-a aniversare. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care a urcat pe tron in urma cu 53 de ani, a participat ieri la o petrecere privata, unde doi dintre fiii sai - Charles si Andrew - si fiica sa, printesa Anne, nu au fost prezenti. Charles este in Scotia, in luna de miere, alaturi de proaspata sa sotie, Camilla, iar Andrew si Anne se afla in strainatate. Doar Eduard, al patrulea fiu al reginei, a fost prezent la evenimentul organizat in cinstea mamei sale.
    ×
    Subiecte în articol: externe