x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Studenţii care au participat la protestele din Chişinău ar putea fi exmatriculaţi "pentru absenţe"

Studenţii care au participat la protestele din Chişinău ar putea fi exmatriculaţi "pentru absenţe"

14 Apr 2009   •   00:00

Conducerea mai multor instituţii superioare de învăţământ din R. Moldova a anunţat că nu va exmatricula studenţi pe motiv că aceştia au participat la acţiunile de protest, ci "pentru absenţe", relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.



"Vor fi exmatriculate persoanele care absentează la 25 la sută din orele din semestru", adică tinerii care vor absenta circa 25 de zile începând din ianuarie până în mai, a precizat Igor Enicov, prim-prorector al Universităţii de Stat din Republica Moldova.

Vadim, student la Facultatea de Istorie, care este acuzat că ar fi aruncat cu pietre în timpul protestelor din centrul Chişinăului, se află în arest la domiciliu pentru 20 de zile, neavând dreptul să asiste la cursuri. Tânărul are dosar penal şi a fost reţinut în timpul demonstraţiei din faţa Guvernului. Deşi avocatul său a constatat că nu există probe care să-i dovedească vinovaţia, Vadim a fost torturat, judecat în incinta Comisariatului general de poliţie şi plasat în arest la domiciliu.

"Acum risc să fiu exmatriculat pentru absenţe", susţine acesta.

Potrivit lui Nicolae Eşanu, doctor în medicină la Universitatea de stat de Medicină Nicolae Testemiteanu, conducerea instituţiei nu deţine informaţii cu privire la studenţii reţinuţi sau arestaţi. Studenţii riscă să fie exmatriculaţi pentru 60 de absenţe nemotivate.

Potrivit juristului Universităţii de Stat din Cahul, Ilie Coltuc, studenţii de la aceasta instituţie nu pot fi exmatriculaţi pe motiv că ar fi participat la proteste decât dacă va exista o decizie a instanţei în acest sens şi dacă persoanele au acumulat un număr de absenţe nemotivate care pot duce la exmatriculări.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe