x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stupoare în Grecia. Cine a strigat “Heil Hitler” în Parlament?

Stupoare în Grecia. Cine a strigat “Heil Hitler” în Parlament?

de Marina Constantinoiu    |    19 Mai 2013   •   17:34
Stupoare în Grecia. Cine a strigat “Heil Hitler” în Parlament?

Un ciudat şi îngrijorător episod s-a petrecut vineri în Parlamentul Greciei, în momentul în care un deputat al partidului neo-nazist Zori Aurii a fost exclus din cadrul şedinţei parlamentare, pentru insultă. Scandarea “Heil Hitler” a răsunat în hemiciclu, într-o totală confuzie, în momentul în care deputatul şi întreg grupul său parlamentar părăseau incinta, relatează AFP.

S-a strigat de trei ori

Vicepreşedintele Parlamentului, Ioannis Dragassakis, deputat al partidului stângii radicale Syriza, care conducea vineri şedinţa pe teme de actualitate, a cerut “excluderea” lui Panayiotis Iliopoulos, deputat al Zorilor Aurii, care îi atacase pe liderul Syriza, Alexis Tsipras şi pe alţi deputaţi ai acestui partid. Când acesta a ieşit din sală, s-a auzit foarte clar “Heil Hitler”, ba chiar de trei ori, mărturie stând înregistrarea transmisiei televizate a şedinţei.

Confuzie totală

Potrivit agenţiei de presă Ana, deputatul Zorilor Aurii Christos Papas, considerat ca unul dintre ideologii partidului, care şi-a asumat public o apologie a lui Hitler, ar fi fost cel care a strigat. Ceea ce partidul a dezminţit imediat, afirmând că strigătele ar fi fost ale unui deputat din grupul Syriza, fostul actor Giorgos Pantzas. Acesta din urmă a recunoscut că ar fi rostit cuvintele, dar ironic, într-un răspuns:”Nu eram în incintă. Când mă pregăteam să intru, am auzit pe cineva lansând un 'Heil Hitler', aşa că am răspuns:'Du-te naibii şi Heil Hitler'”, a relatat el pentru postul de televiziune Skai. În transcriptul şedinţei se poate citi că Pantzas i-ar fi spus unui deputat al Zorilor Aurii:”Scoateţi armele şi duceţi-vă. Heil Hitler!”.

Afişând un discurs zenofob şi antisemit şi o emblemă care seamănă mult cu zvastica nazistă, Zori Aurii (Chrissi Avghi, în greacă) a ajuns pentru prima oară în Parlamentul grec în iunie 2012, cu 7% dintre voturi, având 18 deputaţi.

×
Subiecte în articol: grecia parlament strigate sedinta