x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA acuză Beijingul de legăturile cu Rusia. China răspunde: Timpul va arăta că suntem de partea bună a istoriei

SUA acuză Beijingul de legăturile cu Rusia. China răspunde: Timpul va arăta că suntem de partea bună a istoriei

14 Apr 2022   •   16:56
SUA acuză Beijingul de legăturile cu Rusia. China răspunde: Timpul va arăta că suntem de partea bună a istoriei

China consideră că acuzațiile Statelor Unite, potrivit cărora ar oferi ajutor militar Rusiei și ajută Moscova să ocolească sancțiunile occidentale, sunt nejustificate, scrie AFP.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a acuzat China că poziția acesteia față de Rusia îi amenință "integrarea" în economia mondială.

"China şi-a afirmat recent relaţia specială cu Rusia. Sper sincer ca China să facă ceva pozitiv în această relaţie şi să ajute să se pună capăt războiului", a spus aceasta.

Față de aceste afirmații, Ministerul chinez de Externe și-a exprimat nemulțumirea, spunând că Beijingul lucrează pentru pace şi se află "de partea bună a istoriei"

"Întreprindem mari eforturi pentru aplanarea situaţiei, rezolvarea crizei şi restabilirea păcii. Suveranitatea Ucrainei trebuie menţinută. Preocupările legitime ale Rusiei în materie de securitate trebuie să fie de asemenea respectate. Ne opunem acuzaţiilor şi suspiciunilor nejustificate împotriva Chinei, fără a mai vorbi despre presiunile şi despre coerciţia cărora ea le face obiectul. Timpul va arăta în cele din urmă că China este de partea bună a istoriei", a declarat Zhao Lijian, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze. El a cerut "să nu fie denaturată poziţia" Beijingului.

China susține poziția Rusiei care consideră că războiul din Ucraina a fost provocat de NATO și a precizat  că nu este suficient să spui Rusiei să oprească războiul în Ucraina pentru a se pune capăt ostilităţilor. 

China are strânse relații diplomatice și comerciale cu Federația Rusă iar după începutul războiului din Ucraina și-a afirmat susținerea pentru suveranitatea acestei țări dar nu a condamnat Kremlinul. 
 

×
Subiecte în articol: China Rusia sua ucraina