x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA acordă un ajutor de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina

SUA acordă un ajutor de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    15 Iun 2024   •   19:40
SUA acordă un ajutor de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina
Sursa foto: Hepta

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a anunțat un ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari, în parte pentru sectorul energetic și situația umanitară a Ucrainei, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina timp de 27 de luni.

Anunțul a fost făcut în timp ce Harris era la summit-ul pentru pace în Ucraina în Elveția, unde urma să se întâlnească cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Suma de 1,5 miliarde de dolari include 500 de milioane de dolari în fonduri noi pentru asistență în domeniul energiei și redirecționarea a 324 de milioane de dolari din fondurile anunțate anterior către repararea de urgență a infrastructurii energetice și alte nevoi din Ucraina, a precizat biroul vicepreședintelui, potrivit Reuters.

„Aceste eforturi vor ajuta Ucraina să răspundă ultimelor atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene prin sprijinirea reparațiilor și a recuperării, prin îmbunătățirea rezistenței Ucrainei la întreruperile aprovizionării cu energie și prin crearea premiselor pentru repararea și extinderea sistemului energetic ucrainean", a declarat biroul lui Harris.

De asemenea, peste 379 de milioane de dolari se vor da pentru asistența umanitară din partea Departamentului de Stat și a Agenției americane pentru Dezvoltare Internațională. Suma e menită să ajute refugiații și alte persoane afectate de război.

Harris, care va petrece mai puțin de 24 de ore la adunarea din Elveția, îl înlocuiește pe președintele Joe Biden la eveniment. Acesta își va încheia participarea la summitul G7 din Italia și se va întoarce în Statele Unite pentru a participa la o strângere de fonduri pentru campania sa de realegere în Los Angeles.

×
Subiecte în articol: ucraina Rusia sua razboi ajutor kamala harris