x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA au aprobat vânzarea a 66 de avioane F-16 către Taiwan

SUA au aprobat vânzarea a 66 de avioane F-16 către Taiwan

21 Aug 2019   •   08:56
SUA au aprobat vânzarea a 66 de avioane F-16 către Taiwan

SUA au anunţat marţi că au aprobat vânzarea a 66 de avioane de vânătoare F-16 către Taiwan pentru o sumă estimată la opt miliarde de dolari, o decizie care ar putea provoca indignarea Chinei, relatează AFP.

Această vânzare este ''în concordanţă cu angajamentul nostru de a menţine capacităţile de autoapărare ale Taiwanului'', a declarat un oficial al Departamentului de Stat, fiind un mesaj îndreptat către Beijing care consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale .

Departamentul de Stat a informat oficial Congresul despre intenţia Administraţiei de a efectua vânzarea, care a fost menţionată timp de câteva zile de către clasa politică americană.

''Nu facem decât să ne respectăm promisiunile'', a declarat luni secretarul de stat american Mike Pompeo într-un interviu acordat canalului Fox News.

Membrii Congresului au acum 30 de zile pentru a se opune deciziei, ceea ce nu s-a mai întâmplat de decenii.

Taiwanul are deja o flotă de avioane F-16 achiziţionate în 1992 şi acordul încheiat cu Washingtonul se referă la aparate mai recente echipate cu tehnologii şi arme modernizate.

Potrivit acordului, Taiwanul va primi 66 de aeronave, dar şi 75 de reactoare, radare şi piese de schimb care vor permite aviaţiei taiwaneze să-şi menţină avioanele în stare bună precum şi diverse arme.

"Cooperarea militară cu Taiwanul a promovat pacea şi securitatea în strâmtoarea Taiwan şi în regiune şi va continua să facă acest lucru", a declarat diplomatul american sub rezerva anonimatului.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sua taiwan avioane f-16