x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA au fost implicate în lovitura de stat din 1953 din Iran

SUA au fost implicate în lovitura de stat din 1953 din Iran

05 Iun 2009   •   00:00

Preşedintele Barack Obama a recunoscut joi public implicarea Statelor Unite în lovitura de stat din Iran care a răsturnat guvernul premierului Mohammad Mossadegh în 1953, relatează AFP.



"În plin Război Rece, Statele Unite au jucat un rol în răsturnarea unui guvern iranian democratic ales", a spus Obama într-un amplu discurs susţinut la Cairo şi adresat lumii musulmane.

Această recunoaştere la nivel înalt, prima din partea unui preşedinte american în exerciţiu, nu va trece neobservată la Teheran.

Organizarea acestei lovituri de stat de către CIA şi serviciile britanice i-a marcat durabil pe iranieni şi este unul dintre reproşurile repetate adesea de regimul islamic faţă de Statele Unite. Motivată de controlul resurselor petroliere, lovitura de stat reprezintă pentru mulţi dintre iranieni duplicitatea Statelor Unite care pozează în apărătoare ale drepturilor omului, dar nu ezită să recurgă la metode josnice pentru a răsturna guverne democratice în numele intereselor economice şi strategice.

Cu doar câteva zile după învestitura lui Obama, la 20 de ianuarie, omologul său Mahmoud Ahmadinejad solicitase scuze pentru crimele comise, potrivit lui, de Statele Unite împotriva Iranului, începând cu lovitura de stat din 1953.

(Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: externe