x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA, 'foarte îngrijorate' de decizia Coreei de Sud de a rupe acordul privind schimbul de informaţii militare cu Japonia

SUA, 'foarte îngrijorate' de decizia Coreei de Sud de a rupe acordul privind schimbul de informaţii militare cu Japonia

22 Aug 2019   •   21:40
SUA, 'foarte îngrijorate' de decizia Coreei de Sud de a rupe acordul privind schimbul de informaţii militare cu Japonia

Pentagonul s-a declarat joi 'foarte îngrijorat şi dezamăgit' de decizia Coreei de Sud de a rupe acordul privind schimbul de informaţii militare cu Japonia, într-un context de tensiune între cei doi aliaţi ai Washingtonului, transmite AFP.

'Departamentul Apărării îşi exprimă profunda îngrijorare şi dezamăgire după decizia guvernului Moon de a refuza să menţină acordul' de schimb de informaţii cu Japonia, a declarat colonelul Dave Eastburn, purtător de cuvânt al Pentagonului.

'Suntem ferm convinşi că integritatea apărării noastre reciproce şi a legăturilor noastre de securitate trebuie menţinută, în ciuda fricţiunilor în alte domenii ale relaţiilor dintre Coreea de Sud şi Japonia', a subliniat purtătorul de cuvânt. 

'Vom menţine o cooperare de apărare bilaterală şi trilaterală cu Japonia şi Coreea de Sud, atunci când acest lucru va fi posibil', a adăugat Eastburn.

Seulul a declarat joi că 'nu este în interesul naţional să menţină acordul care a fost semnat cu obiectivul de a face schimb de informaţii militare sensibile'.

Relaţiile dintre Tokyo şi Seul sunt marcate de decenii de contencioase moştenite din perioada în care peninsula coreeană a fost colonie japoneză (1910-1949).

Acest conflict latent dă bătăi de cap Washingtonului, care mizează pe cooperarea japonezo-sud-coreeană pentru a-i sprijini politica într-o regiune deosebit de tensionată de ameninţarea nucleară nord-coreeană şi de ascensiunea Chinei.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sua coreea de sud japonia