x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA încearcă să 'izoleze' Rusia și să "taie" legăturile economice ale acesteia cu Uniunea Europeană, denunță Serghei Lavrov

SUA încearcă să 'izoleze' Rusia și să "taie" legăturile economice ale acesteia cu Uniunea Europeană, denunță Serghei Lavrov

13 Sep 2014   •   21:38
SUA încearcă să 'izoleze' Rusia și să "taie" legăturile economice ale acesteia cu Uniunea Europeană, denunță Serghei Lavrov

Șeful diplomației ruse a criticat sâmbătă Statele Unite ale Americii, acuzându-le că vor să "izoleze" Rusia și să "taie" legăturile economice ale acesteia cu Uniunea Europeană, după intrarea în vigoare a noilor sancțiuni europene împotriva Moscovei pentru presupusa implicare a acesteia în conflictul din Ucraina, scrie France Presse.

"Practic tot ceea ce fac radicalii și extremiștii ucraineni (...) se bucură de consimțământul Statelor Unite ale Americii", a afirmat Serghei Lavrov, citat într-un comunicat al MAE rus, într-un interviu pentru canalul rus de televiziune TV Centre.

"Washingtonul a dovedit în mai multe rânduri că obiectivul său este de a agrava cel mai mult posibil criza pentru a folosi Ucraina ca monedă de schimb în noua sa tentativă de a izola și slăbi Rusia", a apreciat ministrul rus. Totodată, el a denunțat eforturile SUA vizând potrivit lui alimentarea tensiunilor dintre Rusia și Europa.

"America vrea să profite de situația actuală pentru a tăia legăturile economice dintre Europa și Rusia", mai ales pentru a impune UE livrările sale de gaze al căror preț este net superior celui al gazului rusesc, a declarat Lavrov. Washingtonul își dorește "să își asigure condițiile cele mai favorabile în cadrul negocierilor privind crearea unui parteneriat transatlantic comercial și de investiții", a elaborat el.

Printre altele, responsabilul a acuzat UE că este "dispusă să își sacrifice economia în fața politicii", subliniind că Bruxellesul a decis să pregătească o nouă serie de sancțiuni împotriva Rusiei la 5 septembrie, în ziua în care un acord de armistițiu în Ucraina a fost semnat la Minsk, "înainte de toate datorită unei inițiative a președintelui rus Vladimir Putin".

Dar "sunt sigur că această situație va trece. Voci rezonabile s-au făcut deja auzite în sânul UE. Nu ne gândim deloc că această înstrăinare ar putea deveni strategică" pentru Moscova și Bruxelles, a subliniat Lavrov. "Rusia este interesată ca acest parteneriat strategic al nostru cu Uniunea Europeană să fie consolidat și să se dezvolte", a conchis el. 

×