x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA intenţionează să dezvolte 'mini-arme nucleare'

SUA intenţionează să dezvolte 'mini-arme nucleare'

18 Ian 2018   •   10:35
SUA intenţionează să dezvolte 'mini-arme nucleare'

Ministerul Apărării american doreşte o revizuire a arsenalului nuclear al SUA şi dezvoltarea unui nou tip de arme cu putere limitată, ceea ce suscită temerea experţilor privind o relansare a proliferării nucleare şi un risc mai ridicat de conflict nuclear.

 

Această propunere apare într-o versiune preliminară a noii evaluări a dispozitivului nuclear ('Nuclear Posture Review') pe care Pentagonul urmează să o publice în februarie. Această variantă se îndepărtează de viziunea fostului preşedinte american Barack Obama care, în 2009, la Praga, a lansat un apel la eliminarea tuturor armelor nucleare.

Apreciind că situaţia mondială este astăzi mult mai complexă decât în 2010 - când a fost publicată ultima sa revizuire a dispozitivului nuclear - Pentagonul concluzionează că SUA trebuie să-şi alinieze poziţia nucleară la o 'evaluare realistă' a ameninţărilor cu care se confruntă, provenind în special dinspre Coreea de Nord, Rusia sau China.

'Ameninţările s-au agravat puternic' din 2010, subliniază ministrul apărării american Jim Mattis în preambulul acestui proiect de document, din care ziarul Huffington Post publică primul o copie. 'SUA se confruntă cu o situaţie când ameninţarea nucleară este mai diversă şi mai avansată ca oricând', mai subliniază el.

Pentagonul propune deci dezvoltarea unor noi tipuri de arme nucleare cu putere limitată, în special arme tactice, numite uneori şi "mini-arme nucleare", care au un nivel ridicat de pătrundere şi sunt capabile să distrugă buncăre sau instalaţii subterane.

Potrivit acestuia, armele nucleare mai puţin puternice şi mai numeroase ar permite să contracareze 'încrederea deplasată' a inamicilor SUA în ideea că Washingtonul nu va utiliza niciodată armele nucleare convenţionale, prea puternice şi distructive.

În acest scop, Ministerul Apărării şi Agenţia Federală de Securitate Nucleară ale SUA urmează să dezvolte o rachetă balistică de tipul mare-sol, se spune în document. Această armă va asigura o 'opţiune de represalii rapidă, capabilă să străpungă apărarea inamicului', potrivit acestuia.

Barry Blechman, cofondator al Centrului Stimson, centru de cercetare din Washington specializat în combaterea proliferării nucleare, declară că acest document reprezintă un recul de la eforturile administraţiilor anterioare americane, care au încercat să reducă riscul unui conflict nuclear.

'Ideologiile pro-nucleare susţin că, pentru o descurajare reală, SUA trebuie să se alinieze la arsenalul inamicului' în privinţa armelor, a puterii, a precizat Blechman pentru AFP. 'Această opinie nu are o bază empirică, dar ea este pe larg împărtăşită de civilii numiţi în funcţii' guvernamentale de către preşedintele Donald Trump, explică el.

Abia ales, Donald Trump a cerut în decembrie 2016 'consolidarea şi creşterea considerabilă' a capacităţilor nucleare ale ţării şi a pledat pentru o nouă politică nucleară la doar câteva zile după ce a sosit la Casa Albă la începutul anului 2017. AGERPRES

'Nuclear Posture Review' asigură că dezvoltarea armelor cu putere redusă nu are scopul de a facilita utilizarea armelor nucleare. 'Aceasta este important pentru menţinerea unei descurajări credibile împotriva unei agresiuni regionale, pentru a extinde flexibilitatea opţiunilor noastre nucleare acum, adăugând armele cu putere redusă', se spune în text.

Cu toate acestea, documentul modifică pragul de utilizare a unei bombe nucleare, menţionând în acest sens un atac cibernetic masiv.

Potrivit lui Barry Blechman, aceasta ar reprezenta o încălcare a spiritului Tratatului de neproliferare din 1968, într-un moment în care Washingtonul încearcă să convingă Iranul şi Coreea de Nord să renunţe la programul lor nuclear.

'Aceasta i-ar încuraja pe cei, din multe ţări, care afirmă că arma nucleară este esenţială pentru securitate', adaugă expertul citat.

Documentul Pentagonului afirmă că angajamentul SUA faţă de Tratatul de neproliferare 'rămâne puternic', dar el adaugă că 'mediul actual face orice progres în domeniul reducerii armelor nucleare extrem de dificil pe termen scurt'.

×