x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA intervin, după ce China a amenințat Taiwanul

SUA intervin, după ce China a amenințat Taiwanul

12 Iun 2022   •   09:00
 SUA intervin, după ce China a amenințat Taiwanul

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a acuzat China de intensificarea comportamentului coercitiv faţă de Taiwan, subliniind că Washingtonul îşi va menţine capacitatea militară pentru a rezista oricărei forţe care ameninţă ţara.

Vorbind la forumul de apărare IISS Shangri-La Dialogue din Singapore, Austin a declarat că China are un comportament provocator în regiunea Indo-Pacific, care variază de la manevre navale şi aeriene periculoase la o activitate militară tot mai asertivă în jurul Taiwanului.

"Am asistat la o creştere constantă a activităţii militare provocatoare şi destabilizatoare în apropierea Taiwanului", a declarat Austin sâmbătă. "Aceasta include avioanele PLA care au zburat în apropierea Taiwanului într-un număr record în ultimele luni.

Adresându-se unei audienţe din care făcea parte şi generalul Wei Fenghe, ministrul chinez al apărării, Austin a declarat că a existat o "creştere alarmantă" a interceptărilor aeriene nesigure şi a confruntărilor pe mare ale navelor şi aeronavelor militare chineze.

Austin s-a referit la incidente recente în care avioane de luptă ale forţelor aeriene chineze au efectuat "interceptări periculoase" în Marea Chinei de Sud şi Marea Chinei de Est ale unor aeronave pilotate de aliaţi ai SUA - făcând referire la Australia şi Canada.

Vorbind la câteva săptămâni după ce preşedintele Joe Biden a declarat la Tokyo că SUA vor interveni militar pentru a apăra Taiwanul de orice atac chinezesc, Austin a declarat că Washingtonul va respecta Legea privind relaţiile cu Taiwanul, asigurându-se că Taiwanul menţine o capacitate de apărare suficientă.

"Şi aceasta înseamnă menţinerea propriei noastre capacităţi de a rezista oricărei utilizări a forţei sau a altor forme de coerciţie care ar pune în pericol securitatea sau sistemul social sau economic al poporului din Taiwan", a adăugat el.

Austin a subliniat că politica americană faţă de Taiwan nu s-a schimbat şi că administraţia rămâne opusă oricărei schimbări unilaterale a status quo-ului peste strâmtoarea Taiwan - din partea Taipei sau a Beijingului.

Comentariile sale au fost făcute în contextul în care oficialii americani au devenit din ce în ce mai îngrijoraţi de ameninţarea chineză la adresa Taiwanului, asupra căruia China revendică suveranitatea.

Austin şi-a folosit discursul pentru a sublinia eforturile administraţiei Biden de a stimula cooperarea cu aliaţii, inclusiv Quad - un grup de securitate care include SUA, Japonia, Australia şi India - şi pactul de securitate Aukus, convenit anul trecut de SUA, Marea Britanie şi Australia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China