x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA își asumă responsabilitatea pentru decesul a 23 de civili în 2020

SUA își asumă responsabilitatea pentru decesul a 23 de civili în 2020

03 Iun 2021   •   09:30
SUA își asumă responsabilitatea pentru decesul a 23 de civili în 2020

Armata Statelor Unite își asumă responsabilitatea pentru moartea a 23 de civili în 2020, mai ales în timpul operațunilor din Afganstan, arată un raport al Pnetagonului, citat de AFP.

"Ministerul Apărării estimează că 23 de civili au fost ucişi, iar alţi 10 răniţi în 2020 în operaţiunile militare americane", se arată în documentul anual, prezentat Congresului. O parte din acesta este secretizat.

În Afganistan au fost 20 de victime, în Somlia unul, ș un ltul în Irak.

Pentagonul a refăcut bilanțul, pentru intervalul 2017-2019, la 65 de morţi şi 22 de răniţi, majoritatea din Siria şi Yemen. Acesta a dispus de 3 miloane de dolar în 2020 pentru plata unor recompense financiare familiilor victimelor civile, dar niciuna nu a fost plătită.

Însă ONG-urile publică date mult mai mari decât cele ale armatei americane. 
Airwars, organizaţie care înregistrează victimele civile în urma bombardamentelor aeriene în lume, arată cel puțin 102 civili ucişi în operaţiunile americane în lume, de cinci ori mai mult decât recunoaşte Pentagonul.
Misiunea ONU de asistenţă în Afganistan (Unama) spune că sunt 89 de morţi şi 31 de răniţi, în urma operaţiunilor forţelor coaliţiei conduse de SUA. În Somalia, unde Pentagonul recunoaşte un singur civil ucis, ONG-urile evaluează bilanţul la 7 morţi, în Siria şi Irak sunt 6 decese,

"Frapează faptul că, în 2020, Ministerul Apărării nu a propus sau achitat nicio despăgubire familiilor civililor respectivi, chiar dacă au fost deblocate fonduri în acest sens de către Congres", declară Hina Shamsi,responsabilă ACLU.

×
Subiecte în articol: sua