x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA nu au permis poporului iranian să beneficieze de prevederile acordului nuclear din 2015, acuză un oficial iranian

SUA nu au permis poporului iranian să beneficieze de prevederile acordului nuclear din 2015, acuză un oficial iranian

08 Iul 2019   •   13:15
SUA nu au permis poporului iranian să beneficieze de prevederile acordului nuclear din 2015, acuză un oficial iranian

Statele Unite ale Americii nu au permis poporului iranian să beneficieze de prevederile acordului nuclear din 2015, a acuzat luni vicepreşedintele iranian Eshaq Jahangiri, citat de agenţia de presă IRIB, preluată de Reuters.

Duminică, Iranul a anunţat oficial începerea îmbogăţirii mai avansate a uraniului, peste concentraţia de 3,67% convenită prin acordul din 2015 cu puterile internaţionale. Cu aceeaşi ocazie, Abbas Araghchi, adjunct al ministrului de externe, a declarat că Iranul îşi va reduce în continuare, la fiecare 60 de zile, angajamentele asumate în 2015, dacă semnatarii înţelegerii nu iau măsuri de protecţie împotriva sancţiunilor americane.

Statele Unite s-au retras unilateral, în mai anul trecut, din acordul semnat alături de Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania, prin care sancţiunile împotriva Iranului fuseseră suspendate în schimbul îngheţării programului nuclear iranian.

"Americanii nu le-au permis iranienilor să beneficieze de realizările acordului nuclear, nici în timpul participării lor la acord şi nici după", a afirmat luni vicepreşedintele Jahangiri.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al MAE de la Teheran, Abbas Moussavi, a avertizat luni că "dacă anumite părţi din acordul (din 2015) vor avea un comportament ciudat şi neaşteptat, vom sări peste toate etapele următoare (din planul de reducere a angajamentelor) şi o vom pune în aplicare pe ultima".

Moussavi, care a fost întrebat ce atitudine va adopta ţara sa dacă statele europene vor reacţiona "viguros" la ultimele anunţuri ale Iranului, nu a precizat în ce ar consta "ultima etapă" menţionată.

Întrebat de un jurnalist dacă sunt avute în vedere retragerea din acord şi din Tratatul de neproliferare nucleară, Moussavi a insistat că "toate opţiunile sunt posibile în viitor, dar nu a fost luată nicio decizie", notează AFP.

Pentru miercuri a fost anunţată o reuniune extraordinară a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), la solicitarea SUA, pentru a evalua derogările de la acordul nuclear din 2015 anunţate de Iran.

AGERPRES

×