x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Prelungirea programului de supraveghere a comunicaţiilor cu încă trei luni

SUA: Prelungirea programului de supraveghere a comunicaţiilor cu încă trei luni

de Agerpres    |    20 Iul 2013   •   19:45
SUA: Prelungirea programului de supraveghere a comunicaţiilor cu încă trei luni

 O instanţă secretă a prelungit pentru trei luni autorizaţia Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) de a colecta datele telefonice a milioane de americani, a anunţat Direcţia naţională de informaţii, într-o decizie dată publicităţii în premieră, informează sâmbătă AFP. 

Existenţa respectivului program a fost dezvăluită la începutul lui iunie de fostul consultant al CIA, Edward Snowden, care, într-un interviu pentru ziarul The Guardian, a vorbit despre decizia acestei instanţe secrete - Curtea de supraveghere a informaţiei externe (FISA), care obliga operatorul american Verizon să furnizeze zilnic NSA, timp de trei luni, toate datele telefonice (numărul apelat, durata apelului) ale abonaţilor.

Înfiinţată în 1978, după scandalul Watergate, FISA este formată din 11 judecători numiţi timp de 7 ani de preşedintele Curţii Supreme. Programul de culegere a datelor telefonice a fost creat în baza legii Patriot Act în 2001, în cadrul luptei împotriva terorismului, şi a fost reînnoit cu majorităţi ample de Congres în 2006 şi în 2011.

În 2012, din milioane de date colectate, nu au fost făcute cercetări decât asupra a '300 de identităţi unice', în cazuri de suspiciuni de activitate teroristă, potrivit unui înalt oficial al NSA, John Inglis

×
Subiecte în articol: nsa agentia nationala de securitate