x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Remarci rasiste ale fostului preşedinte Reagan au fost făcute publice

SUA: Remarci rasiste ale fostului preşedinte Reagan au fost făcute publice

31 Iul 2019   •   20:30
SUA: Remarci rasiste ale fostului preşedinte Reagan au fost făcute publice

Fostul preşedinte american Ronald Reagan a făcut o afirmaţii rasiste în perioada în care a fost guvernator al Californiei, calificându-i pe diplomaţii africani drept "maimuţe" în cursul unei convorbiri cu preşedintele republican de atunci, Richard Nixon, relatează miercuri AFP.

Înregistrarea audio a apelului telefonic datând din octombrie 1971 a fost descoperită de Tim Naftali, fost preşedinte al bibliotecii prezidenţiale Richard Nixon, şi publicată pe site-ul de internet al revistei The Atlantic.

Atunci, în urma unui vot la Naţiunile Unite pentru recunoaşterea Republicii Populare Chineze, Reagan, guvernator republican de California, l-a sunat pe Nixon, care era preşedinte din 1969.

Reagan i-a făcut cunoscută şefului statului nemulţumirea sa faţă de statele africane care au votat împotriva SUA la ONU în favoarea recunoaşterii Republicii Populare Chineze.

"Ieri seară, vă spun, văzând chestia asta la televizor (...), să văd maimuţele astea din ţări africane... Fir-ar ale (...), încă n-au coborât din copac!", spune Reagan.

Nixon reacţionează cu un hohot de râs. Ulterior, el a repetat remarcile lui Reagan în discuţii cu consilierii săi.

Potrivit lui Tim Naftali, segmentul din înregistrare cu afirmaţiile lui Reagan a fost "pus deoparte" o vreme, înainte de a fi publicat de Arhivele naţionale, acum două săptămâni.

Ronald Reagan a fost preşedintele SUA între 1981 şi 1989 şi rămâne unul dintre cei mai apreciaţi foşti locatari de la Casa Albă. Actualul preşedinte republican, Donald Trump, a fost acuzat de rasism în repetate rânduri.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sua reagan