Preşedintele american Barack Obama abandonează proiectul scutului antirachetă ce urma să fie amplasat în Polonia şi Cehia. Spre satisfacţia nedisimulată a Rusiei, administraţia democrată a luat această decizie motivând că lansarea de către Iran a unor rachete nucleare nu este, momentan, o ameninţare foarte actuală.
"Programul iranian de rachete cu rază lungă de acţiune nu a progresat atât de rapid cât prevedeau estimările, ceea ce reduce ameninţarea pentru continentul american şi marile capitale europene", informează Wall Street Journal.
Barack Obama i-a telefonat premierului ceh, Jan Fischer, iar o delegaţie americană le-a comunicat oficialilor de la Varşovia decizia preşedintelui. Polonia şi Cehia nu şi-au ascuns dezamăgirea, directorul biroului pentru securitate naţională al preşedinţiei poloneze afirmând chiar că abandonarea proiecutlui scutului este "un eşec al viziunii pe termen lung a administraţiei americane în această parte din Europa".
Moscova a primit cu satisfacţie vestea că administraţia Obama renunţă la acest proiect intens promovat de fostul preşedinte George W. Bush. Surse din ministerul rus de Externe, citate de Itar-Tass, au apreciat că "această decizie va contribui la dezvoltarea relaţiilor ruso-americane".
ROMÂNIA, O ALTERNATIVĂ?
România se află pe lista ţăriloR unde administraţia Obama ar putea instala un sistem defensiv ce va servi drept alternativă la proiectul scutului. Un jurnalist al publicaţiei Washington Post scrie, pe blogul său, că soluţia luat în calcul la Washington este instalarea unui scut defenisv destinat rachetelor cu raza scurtă acţiune, amplasat pe vapoare, "în (probabil) România, Israel şi Turcia". "în acest fel, superi mai puţin Rusia şi faci şi ceva economii", crede Ezra Klein, jurnalist specializat pe politic internă şi economie. El apreciază că proiectul scutului împotriva rachetelor cu rază lungă de acţiune era "prostesc şi provocator" şi se declară bucuros că acesta nu face parte din priorităţile noii echipe de la Washington.
De altfel, Jurnalul Naţional a scris înca din data de 15 septembrie ca SUA a pus cruce proiectului scutului antirachetă din Europa Centrală.
O PIESĂ DIN PUZZLE
Scutul antirachetă ce urma să fie amplasat în Cehia şi Polonia reprezenta doar o piesă în amplul angrenaj american de securitate din Europa. Sisteme similare sunt deja instalate în Marea Britanie şi Groenlanda, având rolul de a intercepta rachete intercontinentale ce-ar fi ţintit SUA şi care-ar fi fost lansate din Iran sau Coreea de Nord.
La 22 ianuarie 2007, administraţia Bush a anunţat că negociază cu Polonia şi Cehia amplasarea a 10 interceptoare de rachetă şi un radar. Costul întregii operaţiuni s-ar fi ridicat la 1,6 miliarde de dolari. Instalarea sistemului anti-rachetă era prevăzută în perioada 2012-2013.
Odată cu venirea la putere a echipei democrate, proiectul a fost supus unei noi analize tehnice şi financiare.
În urma acestei analize şi, poate mai important, a insistenţelor Moscovei, ideea de a amplasa elementele de scut în Europa centrală a fost abandonat. SUA au la dispoziţie varianta de a amplasa dispozitive similare în Turcia sau în Balcani.