x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA şi Japonia sunt îngrijorate cu privire la testele balistice efectuate de Coreea de Nord

SUA şi Japonia sunt îngrijorate cu privire la testele balistice efectuate de Coreea de Nord

13 Sep 2021   •   19:00
SUA şi Japonia sunt îngrijorate cu privire la testele balistice efectuate de Coreea de Nord

Armata SUA şi guvernul Japoniei au exprimat preocupare, luni, în legătură cu testele balistice efectuate de Coreea de Nord, avertizând că activităţile Phenianului afectează stabilitatea regională.

Armata nord-coreeană a testat o rachetă de croazieră cu raza de acţiune de 1.500 de kilometri. Rachetele de acest tip, care pot transporta focoase nucleare de dimensiuni mici, sunt "arme strategice de importanţă majoră", a transmis regimul Kim Jong-Un, conform agenţiei de presă KCNA.

Experţii internaţionali nu ştiu cu certitudine dacă Phenianul a reuşit într-adevăr să producă ogive nucleare care să poată fi montate în rachete de croazieră. Testarea rachetelor de croazieră nu este interzisă prin rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU, dar activităţile Coreei de Nord generează preocupare la nivel internaţional.

Armata SUA a semnalat, potrivit BBC, că testele balistice nord-coreene sunt ameninţări la adresa comunităţii internaţionale.

Japonia are "preocupări semnificative" şi colaborează cu Statele Unite şi Coreea de Sud pentru monitorizarea situaţiei, a reacţionat Katsunobu Kato, un oficial guvernamental de la Tokyo.

"Testele de acest tip generează ameninţări la adresa păcii şi securităţii Japoniei şi a zonelor învecinate", a subliniat oficialul nipon, conform agenţiei Associated Press.

Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud cer regimului de la Phenian să renunţe la programul nuclear şi să limiteze activităţile balistice. Relaţiile Coreei de Nord cu Statele Unite sunt tensionate.

Mediafax

×
Subiecte în articol: sua japonia coreea de nord