x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA și Rusia, tot mai aproape de o confruntare directă în legătură cu atacul chimic din Siria

SUA și Rusia, tot mai aproape de o confruntare directă în legătură cu atacul chimic din Siria

10 Apr 2018   •   14:29
SUA și Rusia, tot mai aproape de o confruntare directă în legătură cu atacul chimic din Siria

SUA și Rusia sunt tot mai aproape de o confruntare directă în legătură cu atacul chimic din Siria, în contextul în care Donald Trump a declarat că o decizie este iminentă ca răspuns la atacul cu arme chimice de sâmbătă, în timp ce Moscova a avertizat că orice acțiune militară a SUA va avea ”repercursiuni grave”, scrie The Guardian.

Trump s-a întânit cu generali ai SUA la Casa Albă, luni seară, pentru a discuta despre problemele de apărare ale SUA. Trump a declarat că ar vrea să decidă cum să reacționeze în fața atacului din Douma, o suburbie aflată sub conducerea rebelilor. Atacul chimic a omorât peste 40 de persoane și a afectat serios câteva sute.

SUA și aliații săi au acuzat regimul lui Bashar al-Assad de atac, iar Trump și Vladimir Putin, prin susținerea lui Assad, poartă o parte a responsabilității.

Rusia a afirmat că nu a existat niciun atac chimic în Douma și, în cazul în care a fost, acesta a fost orchestrat de rebeli.

„Suntem pe punctul de a lua o decizie în această seară sau la scurt timp după ea”, a spus Trump reporterilor înainte de întâlnire, fiind acompaniat de noul său consilier pe securitate, John Bolton. ”Veți auzi decizia. Dar nu putem să permite atrocitățile la care suntem martori ... nu le putem lăsa să se întâmple”.

„Avem o mulțime de opțiuni, militar”, a adăugat președintele SUA.

Întâlnirea s-a încheiat în mai puțin de o oră. Întrebat cum a decurs prima zi, Bolton a răspuns: „Ce se putea întâmpla rău?”

Înainte de întâlnirea cu generalii, Trump l-a sunat pe Macron, care a amenințat, la rândul său, că va conduce acțiuni militare, dacă se va dovedi că regimul sirian a condus un atac chimic. Casa Albă a lansat o declarație prin care afirmă că SUA și președintele Franței vor „continua coordonarea pentru a răspunde folosirii de către Siria a armelor chimice pe 7 aprilie”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Benjamin Griveaux, a declarat marți că informațiile împărtășite de Macron și Trump „confirmă, în teorie, folosirea armelor chimice”.  „Dacă linia roșie este trecută, va exista un răspuns”, a spus acesta pentru postul de radio Europe 1.

 

×