x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suspinele pensionarilor

Suspinele pensionarilor

de Istvan Deak    |    05 Feb 2012   •   21:00

Cotidianul berlinez Tageszeitung detaliaza viata a doi pensionari din Romania, intr-un amplu reportaj intitulat "Coruptie, foamete si furie". Publicatia germana arata motivele protestatarilor romani de a-si striga zilnic nemultumi­rile in Piata Universitatii din Bucuresti.

In prima parte a reportajului, Ecaterina Gheorghe, o pensionara de 72 de ani, explica decizia ei de a se alatura protestatarilor. "Cu o pensie de 500 de lei nu am cum sa supravietuiesc in Bucuresti. Ziua ma duc in parcare si ajut soferii sa-si gaseasca locuri de parcare. Mai primesc 1-2 lei si poate ceva de mancare. Nu mai am din ce sa platesc utilitatile la casa, de aceea, in fiecare seara, sunt in piata si cer demisia Guvernului. Cateodata nu mananc nimic o zi intreaga, doar ca sa imi cumpar sapun, sa fiu curata. Sunt constienta ca am lucrat 30 de ani la stat si merit o pensie din care sa pot trai decent, insa Guvernul impinge pensionarii pe patul de moarte. Sunt saptamani intregi in care mananc doar paine inmuiata in otet cu sare si apa, dar tot merg in Piata Universitatii sa protestez", spune Ecaterina Gheorghe.

O poveste asemanatoare are si un alt protestatar, Dumitru Cojanu, 81 de ani. "Pensionarilor care au lucrat o viata intreaga le lipsesc multe, in primul rand respectul din partea guvernantilor. Am trimis nenumarate scrisori ultimilor trei ministri ai Muncii, in care am descris situatia deplorabila in care au ajuns pensionarii din Romania. Nimeni nu s-a obosit sa imi raspunda. In calitate de presedinte al unei asociatii de pensionari, ma solidarizez cu protestele din Piata Universitatii. Am fost acolo personal, iar in curand o sa organizez un protest al pensionarilor, fiindca nu se mai poate continua asa", spune Dumitru Cojanu.

"Infuriati de masurile de austeritate si de coruptia existenta, mii de romani protesteaza de mai bine de trei saptamani in Piata Universitatii din Bucuresti. «Libertate», «Ne scuzati, nu producem cat furati», «Foamea si saracia au pus stapanire pe Romania», «Basescu inseamna saracie, somaj si datorii», sunt cateva dintre mesajele protestatarilor din Romania. Romanii s-au saturat de coruptia din tara lor si cer demisia presedintelui Basescu", trage concluzia publicatia berlineza.

×