x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sute de poliţişti ucraineni au fost trimişi în faţa justiţiei pentru trădare în favoarea separatiştilor

Sute de poliţişti ucraineni au fost trimişi în faţa justiţiei pentru trădare în favoarea separatiştilor

de Agerpres    |    15 Iul 2014   •   21:34
Sute de poliţişti ucraineni au fost trimişi în faţa justiţiei pentru trădare în favoarea separatiştilor

Ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov, a anunţat marţi concedierea a sute de poliţişti din regiunea separatistă rusofonă Doneţk, întrucât aceştia nu au dat dovadă de fidelitate faţă de autorităţile de la Kiev în timpul acţiunilor întreprinse împotriva insurgenţilor proruşi, relatează AFP.

După finalizarea primei etape a verificării poliţiştilor din respectiva regiune sub aspectul "fidelităţii faţă de jurământul că vor servi Ucraina", ministrul Avakov a precizat pe pagina sa de Facebook că 585 de membri ai forţelor de poliţie au fost concediaţi, cei mai mulţi dintre ei fiind de asemenea urmăriţi penal.

Oficialul ucrainean a mai menţionat că în prezent sunt în curs de desfăşurare investigaţii suplimentare ce vizează 242 de poliţişti care şi-au luat concediu medical. Dar el şi-a exprimat speranţa că măsurile luate în urma "trădărilor masive şi comportamentelor nedemne" ale unor poliţişti nu se vor repercuta automat şi asupra acelor membri ai forţelor de ordine care şi-au făcut datoria şi au fost corecţi.

Agenţia France Presse aminteşte de altfel că ziariştii săi trimişi în zonele de conflict din estul Ucrainei au remarcat atitudinea de multe ori pasivă a poliţiştilor ucraineni în timpul confruntărilor cu insurgenţii rusofoni.

De asemenea, un înalt responsabil al Ministerului ucrainean de Interne, Valeri Bodnar, însărcinat cu coordonarea acestor investigaţii în localitatea Slaviansk, recuperată cu greu din mâinile separatiştilor cu zece zile în urmă, a recunoscut că o treime dintre poliţiştii ucraineni din această zonă au dispărut, probabil ei trecând de partea insurgenţilor.

Acelaşi oficial a mai precizat că, în aşteptarea rezultatelor finale ale anchetei, la care se apelează inclusiv la teste cu detectorul de minciuni, forţele de poliţie din localităţile eliberate au fost dezarmate. 

×
Subiecte în articol: ucraina separatisti prorusi