x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama: Tăierile bugetare arbitrare vor costa locuri de muncă ale americanilor

Obama: Tăierile bugetare arbitrare vor costa locuri de muncă ale americanilor

01 Mar 2013   •   20:26
Obama: Tăierile bugetare arbitrare vor costa locuri de muncă ale americanilor
Sursa foto: Pete Souza/Casa Alba

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a avertizat vineri că tăierile bugetare "prosteşti şi arbitrare" care intră automat în vigoare în această zi vor costa locuri de muncă ale americanilor şi vor avea impact asupra economiei, acuzându-i totodată pentru această situaţie pe adversarii săi republicani, informează agerpres.ro.

Liderul de la Casa Albă, care a făcut aceste remarci după o reuniune cu lideri din Congres, a ţinut să precizeze că respectivele tăieri, deşi "nenecesare", nu vor însemna "apocalipsa".

Este vorba de tăieri bugetare în valoare de 85 de miliarde de dolari, afectând cheltuielile pentru apărare şi alte programe, după ce republicanii şi democraţii nu au reuşit să prezinte un plan alternativ pentru reducerea datoriei publice. Preşedintele Obama este obligat prin lege să promulge aceste măsuri de austeritate bugetară, cunoscute sub denumirea de "sequester", până vineri la ora locală 23:59, în lipsa unui acord politic.

"Nu sunt dictator. Sunt preşedinte. Nu pot forţa Congresul să ia deciziile care trebuie", a punctat vineri liderul de la Casa Albă. "În lipsa unei decizii din partea preşedintelui (republican) al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, şi a altora care să pună interesele familiilor din clasa medie înaintea consideraţiilor politice, aceste reduceri vor intra în vigoare", a notat Obama.

Tăierile bugetare automate au fost concepute în luna august 2011, în urma unei înţelegeri între Casa Albă şi Congres. La acea dată, democraţii şi republicanii nu au căzut de acord asupra celei mai bune modalităţi pentru reducerea deficitului - scăderea cheltuielilor (versiunea republicanilor) sau majorarea impozitelor (versiunea democraţilor). Incapabile să ajungă la un acord, cele două părţi au pus la punct acest mecanism al tăierilor automate de cheltuieli bugetare. Reducerile automate vor tăia 5% din bugetele agenţiilor federale şi 8% din bugetul Pentagonului până în luna octombrie, însă nu vor afecta o serie de programe importante precum salariile militarilor, pensiile şi programele de sănătate pentru persoanele cele mai sărace.

Dacă aceste tăieri vor rămâne în vigoare până în luna septembrie, administraţia americană se aşteaptă la întârzieri semnificative în traficul aerian ca urmare a concedierilor în rândul personalului de securitate al aeroporturilor şi a controlorilor de trafic aerian. De asemenea, o parte din programele de apărare vor fi oprite, iar reducerile vor provoca unde de şoc în rândul industriei de apărare. Inspecţiile sanitar-veterinare se vor reduce, cercetarea medicală va fi încetinită, iar mai multe mii de profesori vor fi concediaţi.

Congresul SUA poate opri aceste tăieri în orice moment dacă republicanii şi democraţi vor ajunge la un acord cu privire la reducerea datoriei de 11.700 miliarde de dolari.

"Nu va fi apocalipsa, aşa cum au spus unii, dar (reducerile) vor avea un impact asupra oamenilor", a adăugat vineri preşedintele american, după discuţiile cu legislatorii.

În ce-l priveşte, John Boehner a insistat în refuzul său de a accepta solicitarea democraţilor de creştere a impozitelor celor mai bogaţi americani. "Pentru mine, discuţia cu privire la venituri este încheiată. Acum trebuie să ne concentrăm asupra cheltuielilor", a adăugat el, la ieşirea de la întâlnirea cu preşedintele.

El a confirmat, pe de altă parte, că grupul republicanilor va depune săptămâna viitoare un text vizând continuarea finanţării statului federal după 27 martie şi până la sfârşitul exerciţiului bugetar 2013, la 30 septembrie a.c. În situaţia în care Congresul nu va adopta o rezoluţie în acest sens în martie, statul ar putea fi constrâns să-şi suspende activităţile. 

×
Subiecte în articol: barack obama taieri bugetare economie sua