x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Taiwanul condamnă Qatarul pentru „politizarea" Cupei Mondiale, pe fondul disputei cu China

Taiwanul condamnă Qatarul pentru „politizarea" Cupei Mondiale, pe fondul disputei cu China

15 Iun 2022   •   11:40
Taiwanul condamnă Qatarul pentru „politizarea" Cupei Mondiale, pe fondul disputei cu China

Ministerul taiwanez de Externe a condamnat miercuri organizatorii Cupei Mondiale de fotbal din Qatar pentru că au spus că fanii taiwanezi pot fi catalogați ca fiind din China și a cerut organizatorilor să nu permită ca „factori politici nepotriviți" să interfereze cu evenimentele sportive.

Problema este extrem de sensibilă pentru Taiwanul guvernat democratic, care se revoltă în fața pretențiilor de suveranitate ale Chinei asupra sa și, în special, a eforturilor vecinului său gigant de a revendica persoanele din Taiwan ca fiind din China.

Toți deținătorii de bilete la Cupa Mondială trebuie să solicite cardul Hayya, utilizat pentru identificarea fanilor, care servește și ca viză de intrare în Qatar.

Lista de naționalități din sistemul de aplicare online nu conținea marți nicio poziție pentru Taiwan, iar un oficial de rang înalt din Qatar a declarat că este probabil ca taiwanezii să fie incluși pe card ca fiind din China.

Începând de miercuri, sistemul online a introdus mențiunea „Taiwan, Provincia Chinei", terminologie care înfurie în egală măsură guvernul taiwanez și mulți dintre locuitorii săi, deși a inclus și un steag taiwanez.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Taiwan, Joanne Ou, a declarat că este „inacceptabil să se denigreze țara noastră" și că se așteaptă ca organizatorii să își „corecteze imediat comportamentul".

„Ministerul de Externe face din nou apel la organizatorii Cupei Mondiale să nu permită ca factori politici nepotriviți să interfereze cu simplele activități sportive și să păteze locurile de desfășurare a sporturilor care prețuiesc competiția corectă și pun în valoare spiritul sportivilor", a adăugat ea, citată de Reuters

„Organizatorii ar trebui să lase sportul să fie sport și să ofere fanilor din întreaga lume un eveniment curat al Cupei Mondiale de fotbal".

Taiwanul concurează la majoritatea evenimentelor sportive internaționale, precum Jocurile Olimpice, sub denumirea de "Taipeiul chinez" pentru a evita problemele politice cu Beijingul.

Taiwanul nu are relații diplomatice cu Qatar, care, ca majoritatea țărilor, recunoaște doar guvernul Chinei.

China, încercând să își afirme pretențiile de suveranitate, a intensificat presiunile asupra țărilor și companiilor străine pentru ca acestea să se refere la Taiwan ca făcând parte din China în documentele oficiale și pe site-urile web, folosind formularea "Taiwan, Provincia Chinei" sau "Taiwan, China".

Taiwanul nu a jucat niciodată la turneul final al Cupei Mondiale și a fost eliminat anul trecut în turul al doilea al calificărilor națiunilor asiatice pentru turneul din 2022, după ce a pierdut toate cele opt meciuri.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China