x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fenomen neobișnuit în Europa. O țară este invadată de șerpi uriași. Reptilele se tărăsc prin ziduri și poduri

Fenomen neobișnuit în Europa. O țară este invadată de șerpi uriași. Reptilele se tărăsc prin ziduri și poduri

de Redacția Jurnalul    |    22 Oct 2024   •   22:15
Fenomen neobișnuit în Europa. O țară este invadată de șerpi uriași. Reptilele se tărăsc prin ziduri și poduri

O țară europeană este invadată de șerpi uriași care se târăsc prin poduri și pereții caselor.

Reptilele au peste 2 metri lungime și au invadat locuințele și drumurile din Marea Britanie

Una dintre cele mai mari specii de șerpi din Europa se târăște prin zidurile caselor și prin podurile din Marea Britanie. Acestea caută căldură pentru a se împerechea, potrivit experților.

Cum supraviețuiesc șerpii într-o climă rece

Șerpii Aesculapian (sau Șarpele lui Esculap) pot ajunge la de peste 2 metri lungime, potrivit The Independent. Specia nu este nativă din Marea Britanie dar s-a dezvoltat în această țară, relatează BBC News.

Specia a dispărut din zona Marii Britanii în timpul Epocii de Gheață și nu a mai fost văzută în natură în această țară de circa 300.000 de ani, susțin specialiștii.

Acum însă pare că au revenit, în pofida climei reci din această regiune. 

În anii 1970, specia a început să populeze Colwyn Bay, după ce mai multe exemplare au evadat dintr-o grădină zoologică. 

Potrivit studiilor precedente, șerpii se hrănesc mai ales cu șobolani. Trăiesc în jurul grădinii zoologice din Londra și în apropierea Bridgend, din South Wales. 

Vestea bună este că această specie nun ese veninoasă însă prezența ei ridică semne de întrebare cu privire la modul în care poate supraviețui în zone cu temperauri scăzute. 

Speciile invazive din întreaga lume sunt atrase în diferite zone din cauza încălzirii globale și schimbării mediului în care locuiau. Transportul uman reprezintă un alt factor important. Aceste specii ajung în regiuni unde se pot dezvolta deoarece nu au prădători naturali și pot produce ravagii în rândul speciilor native, așa șa cum se întâmplă cu șerpii imenși din Florida.

Experții din Marea Britanie au urmărit 13 masculi și 8 femele din această specie iar au fost adunate pe parcursul a două sezoane active, din 2021 și 2022. Aceștia au vrut să înțeleagă exact modul în care șerpii caută căldură într-o țară prea rece pentru a susține supraviețuirea lor. 

Potrivit studiului, acești șerpi folosesc „elemente construite de oameni” din noul lor habitat, printre care „podurile și cavitățile din pereții caselor”. 

Se pare că masculii acestei specii au „o predilecție distinctă” pentru clădiri. Femelele preferă să trăiască în zonele împădurite.

„Pentru șerpi, structurile antropogene, precum clădirile și canalele, le oferă adăpost și oportunități de termoreglare, precum și locuri în care își pot depune ouăle,” susțin experții.

„Am observat că acești șerpi caută activ și se întorc la clădirile locuite,” explică aceștia. „Au fost observați în timp ce se urcau pe structuri mari pentru a accesa podurile și cavitățile din pereții caselor.”

Potrivit specialiștilor, acest comportament e stefoarte „neobișnuit”, mai ales în comparație cu alți șerpi nativi din Marea Britanie, care evită spațiile urbane, relatează Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: serpi Marea Britanie