x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Târg pentru putere în Marea Neagră între Rusia şi Ucraina

Târg pentru putere în Marea Neagră între Rusia şi Ucraina

de Sînziana Stancu    |    22 Apr 2010   •   00:00

Rusia şi-a văzut satisfăcută marea ambiţie strategică de a-şi menţine flota în Marea Neagră până la jumătatea secolului, la ucraineni, cărora le-a făcut în schimb o reducere substanţială la preţul gazului natural importat.

Preşedintele Dmitri Medvedev, care a bătut palma cu omologul său ucrainean Viktor Ianukovici, a declarat miercuri că flota rusă va rămâne în portul ucrainean Sevastopol încă 25 de ani după 2017, când expiră actuala înţelegere. Deci, până în 2047, flota rusă se va afla în Marea Neagră, iar ucrainenii vor avea până atunci o reducere cu 30% la preţul gazului natural pe care îl vor importa din Rusia. În acest fel, Moscova şi-a asigurat "puterea" pe mare, după cum comentează publicaţia Times. Ianukovici a declarat la rândul său că această înţelegere îi va aduce Ucrainei "un ajutor de 40 de miliarde de dolari în următorul deceniu" din partea Rusiei.


NOSTALGII SOVIETICE
Triumful Kremlinului, aşa cum a fost  considerat "târgul" dintre Rusia şi Ucraina, s-a încheiat foare repede, după numai două luni de când pro rusul Ianukovici, a preluat puterea în Ucraina. Cu fostul preşedinte prooccidental, Viktor Iuşcenko, un "anti-rus", proeuropean şi proNATO, Kremlinul nu a putut face înţelegerea, pentru că el voia să închidă baza rusească când contractul ar fi expirat.

"Acest document simbolizează prietenia noastră", iar menţinerea flotei ruse în Marea Neagră creează "condiţii mai bune pentru garantarea securităţii în această zonă", a declarat triumfal Medvedev, după încheierea noii înţelegeri cu Kievul.

Ucraina are de suferit de pe urma crizei economice, iar Ianukovici ţinea morţiş să obţină un ajutor de la Rusia, pentru a menţine economia ţării pe linia de plutire. Or, o reducere a preţului gazului importat din Rusia îi va permite să stabilească bugetul pe 2010 şi să beneficieze de ultima tranşă, de 16,4 miliarde de dolari, de la Fondul Monetar Internaţional, a cărei acordare fusese suspendată anul trecut.

×
Subiecte în articol: externe