x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nobelul pentru Pace, atribuit Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice

Nobelul pentru Pace, atribuit Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice

11 Oct 2013   •   11:55
Nobelul pentru Pace, atribuit Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice
UPDATE 12:03 - În urmă cu puţin timp, Comitetul Nobel a anunţat că Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), confirmând oficial o informaţie dezvăluită cu puţin timp înainte de televiziunea publică NRK. Comitetul Nobel a anunţat că a decernat acest premiu OIAC pentru "vasta sa activitate de eliminare a armelor chimice".

OIAC nu a primit premiul pentru activitatea sa din Siria, a subliniat preşedintele Comitetului Nobel, Thorbjorn Jagland. "Ci pentru eforturile sale de lungă durată de eliminare a armelor chimice şi pentru că în prezent suntem aproape de a ne atinge scopul şi de a elimina o întreagă categorie de arme de distrugere în masă. Va fi un moment important în istorie, dacă vom ajunge acolo", a conchis Jagland.
-------------------------------------------------------

Premiul Nobel pentru Pace va fi atribuit Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), însărcinată cu supervizarea distrugerii arsenalului chimic sirian, a anunţat televiziunea norvegiană NRK.

"Potrivit informaţiilor NRK, Premiul Nobel pentru Pace 2013 revine Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) susţinute de ONU", scrie fără alte precizări postul, pe site, potrivit AFP, citată de Mediafax.

OIAC, cu sediul la Haga, a fost fondată în 1997 pentru a pune în aplicare Convenţia privind interzicerea armelor chimice, semnate pe 13 ianuarie 1993.

Activitatea Organizaţiei se află în centrul atenţiei după ce a fost însărcinată printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU să supervizeze distrugerea până pe 30 iunie 2014 a impozantului arsenal chimic deţinut de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.


×