x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Temutul lider Hamas, Yahya Sinwar, este mort. Ce urmează acum în Orientul Mijlociu? Biden așteaptă sfârșitul războiului

Temutul lider Hamas, Yahya Sinwar, este mort. Ce urmează acum în Orientul Mijlociu? Biden așteaptă sfârșitul războiului

de Redacția Jurnalul    |    17 Oct 2024   •   22:41
Temutul lider Hamas, Yahya Sinwar, este mort. Ce urmează acum în Orientul Mijlociu? Biden așteaptă sfârșitul războiului
Sursa foto: Hepta/Yahya Sinwar era unul dintre cei mai căutați bărbați din Gaza

Președintele american Joe Biden a anunțat că va vorbi în curând cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre returnarea ostaticilor și despre finalul războiului. Declarația a fost făcută după confirmarea decesului liderului Hamas, Yahya Sinwar.

Președintele american Joe Biden a declarat joi că moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, reprezintă un moment de ușurare pentru israelieni. De asemenea, eliminarea lui Sinwar oferă în același timp oportunitatea unei zile fără Hamas la putere în Gaza, a mai spus Biden.

„Yahya Sinwar a fost un obstacol de netrecut în atingerea tuturor acestor obiective. Acest obstacol nu mai există. Dar mai rămâne multă muncă înaintea noastră", a transmis Biden prin intermediul unui comunicat citat de Reuters.

Președintele american a mai spus că va vorbi cu liderii israelieni despre oportunitățile apărute după dispariția liderilor Hamas.

„Voi vorbi în curând cu prim-ministrul Netanyahu și cu alți lideri israelieni pentru a-i felicita, pentru a discuta calea pentru aducerea ostaticilor acasă la familiile lor și pentru a pune capăt odată pentru totdeauna acestui război, care a provocat atât de multe devastări oamenilor nevinovați”, a precizat Biden.

Joi, forțele israeliene l-au întâlnit pe Yahya Sinwar în timpul unei operațiuni militare de rutină din Fâșia Gaza, au declarat două surse israeliene citate de CNN. Acesta era însoțit de alte două persoane și se afla lângă o clădire din Gaza.
După ce lupta s-a încheiat, militarii au găsit un cadavru asemănător cu al lui Sinwar și i-au alertat pe comandanți. Imediat, au fost prelevate probe ADN pentru a se afla identitatea celui decedat. Testele au demonstrat că este vorba despre liderul Hamas.

Yahya Sinwar era unul dintre cei mai căutați bărbați din Gaza de către armata israeliană IDF. El nu a mai fost văzut în public de când a început războiul dintre Israel și Hamas, pe 7 octombrie 2023.

Sinwar a fost numit lider politic al Hamas după ce Haniyeh a fost asasinat în capitala iraniană, Teheran, în iulie. El a fost văzut ca fiind pe o poziție mai dură decât predecesorul său în relațiile cu Israelul. În plus, Sinwar a favorizat cooperarea și legăturile mai strânse cu Iranul și cu grupurile islamiste aliate, cum ar fi Hezbollah.

IDF a prezentat imagini filmate din dronă cu depistarea liderului Hamas

Armata israeliană IDF a prezentat joi imagini filmate cu drona din momentul despre care susține că este al depistării liderului Hamas. Din imagini reiese că Yahya Sinwar se afla într-o clădire în ruină, atacată anterior de israelieni. În imagini apare o persoană cu fața parțial acoperită și rănită.

Filmarea a fost publicată pe Facebook de IDF fiind însoțită de textul „imagini neprelucrate ale ultimelor momente ale lui Yahya Sinwar”. În imagini apare un bărbat rănit grav la o mână, așezat într-un fotoliu, într-o clădire în ruine.

Drona intră pe unul dintre geamurile clădirii și se apropie de bărbatul cu fața acoperită. Acesta vede drona și aruncă cu un obiect spre ea. Drona nu este atinsă, dar filmarea se întrerupe brusc. Se presupune că întreruperea este provocată de o lovitură asupra clădirii ordonată de militarii care vedeau imaginile.

Se pare că incidentul a avut loc miercuri în sudul Fâșiei Gaza, așa cum a explicat o sursă pentru CNN. Un tanc a lovit clădirea în care se afla liderul Hamas care nu mai fusese văzut în public de peste un an. Militarii care au intrat în clădire au prelevat probe pentru testul ADN. Acesta a confirmat că victima este liderul Hamas, Yahya Sinwar.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Dezvăluiri despre eliminarea lui Sinwar: clădirea în care se afla a fost lovită miercuri de un tanc

Clădirea în care se afla liderul Hamas, Yahya Sinwar, a fost lovită miercuri de un tanc. Informația este dezvăluită de o sursă care susține că israelienii au aflat joi că l-au ucis pe Sinwar. Cadavrul său a fost văzut de o dronă, iar militarii au fost trimiși în zonă ca să facă verificări.

Cadavrele liderului Hamas Yahya Sinwar și ale unor apropiați au fost observate joi de o dronă. Aceasta verifica ruinele unor clădiri distruse cu o zi înainte. Potrivit unei surse citate de CNN, armata israeliană desfășura o „operație de rutină” miercuri, când a fost observată mișcare în clădire. Un tanc a tras asupra imobilului aflat în zona orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza, potrivit sursei.

Joi, după ce drona a semnalat prezența cadavrelor, militarii au fost trimiși în misiune. După ce au ajuns la fața locului ei au constatat că, probabil, una dintre victimele atacului de miercuri, este liderul Hamas, a mai arătat sursa. Ulterior, au fost prelevate probe ADN care au demonstrat că este vorba despre Yahya Sinwar.

O confirmare indirectă a venit și de la premierul israelian

„Iată de ce am insistat, în fața tuturor presiunilor, să intrăm în Rafah, fortăreața Hamas, unde s-au ascuns Sinwar și mulți dintre ucigași”, a spus Netanyahu în timpul unei declarații publice, potrivit CNN.

Armata și autoritățile din Israel nu au confirmat în mod oficial această variantă a incidentului.

Kamala Harris, despre eliminarea liderului Hamas: „S-a făcut dreptate”

Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, a comentat informația despre eliminarea liderului Hamas de către trupele israeliene. S-a făcut dreptate, a spus Harris care este și candidata democraților pentru funcția de președinte al SUA. Yahya Sinwar a fost ucis joi.

Kamala Harris le-a declarat reporterilor din Milwaukee, Wisconsin, după ce armata israeliană a anunțat că l-a ucis pe șeful Hamas că „s-a făcut dreptate”, potrivit Al Jazeera.

„Sinwar a fost responsabil pentru uciderea a mii de oameni nevinovați, inclusiv a victimelor din 7 octombrie și a ostaticilor uciși în Gaza”, a spus Harris, adăugând că eliminarea liderului Hamas oferă o oportunitate de a pune capăt războiului din Gaza.

„Astăzi pot doar să sper că familiile victimelor Hamas simt un sentiment de ușurare”, a adăugat Kamala Harris.

Și președintele american Joe Biden a declarat joi că moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, reprezintă un moment de ușurare pentru israelieni. De asemenea, eliminarea lui Sinwar oferă în același timp oportunitatea unei zile fără Hamas la putere în Gaza, a mai spus Biden. Președintele american a adăugat că va vorbi cu liderii israelieni despre oportunitățile apărute după dispariția liderului Hamas.

„Voi vorbi în curând cu prim-ministrul Netanyahu și cu alți lideri israelieni pentru a-i felicita, pentru a discuta calea pentru aducerea ostaticilor acasă la familiile lor și pentru a pune capăt odată pentru totdeauna acestui război, care a provocat atât de multe devastări oamenilor nevinovați”, a precizat Biden.

Joi, forțele israeliene l-au ucis pe Yahya Sinwar în timpul unei operațiuni militare de rutină din Fâșia Gaza.

(sursa: Mediafax)

×