x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderul Hamas a fost ucis în sudul Fâșiei Gaza. Test ADN pentru confirmarea identității

Liderul Hamas a fost ucis în sudul Fâșiei Gaza. Test ADN pentru confirmarea identității

de Redacția Jurnalul    |    17 Oct 2024   •   18:29
Liderul Hamas a fost ucis în sudul Fâșiei Gaza. Test ADN pentru confirmarea identității
Sursa foto: Hepta

Presa israeliană relatează că s-a efectuat un test ADN pentru a confirma identitatea luptătorului ucis, dacă este sau nu vorba despre Yahya Sinwar, liderul Hamas, scrie Al Jazeera.

Potrivit unor surse BBC familiarizate cu chestiunea, există în prezent o evaluare din ce în ce mai mare că Yahya Sinwar este mort, dar este încă necesară confirmarea finală.

Mass-media israeliană relatează că a existat un incident în care armata israeliană a identificat trei bărbați înarmați în Tal as-Sultan, o zonă din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza.

Au atacat acești trei bărbați înarmați și i-au ucis, și abia atunci au suspectat că unul dintre acești luptători era, de fapt, Yahya Sinwar.

Potrivit unor rapoarte, cadavrul a fost dus înapoi în Israel.

Acesta se află acum la Ierusalim pentru a se efectua teste ADN care să confirme identitatea luptătorului respectiv.

În cauză, există indicii puternice, cel puțin în presa israeliană, că este vorba despre Yahya Sinwar.

Nu există, însă, nicio confirmare oficială din partea israeliană și niciun cuvânt încă din partea Hamas.

Prim-ministrul Israelului i-a cerut secretarului său militar să contacteze familiile prizonierilor israelieni, pentru a le spune că aceștia nu se aflau în apropierea acelui schimb de focuri când a avut loc. Al Jazeera scrie că acest lucru este foarte important, deoarece reamintește tuturor că acum, probabil, dacă acest asasinat este confirmat, soarta prizonierilor israelieni care au rămas în Gaza, dintre care mulți sunt încă în viață, va fi mai îndoielnică.

Liderul Hamas nu a mai fost văzut de peste un an

Liderul Hamas, Yahya Sinwar, nu a mai fost văzut de peste un an. Militarii israelienii susțin că o persoană care seamănă cu Sinwar a fost împușcată joi lângă o clădire din Gaza. Militarii au prelevat probe ADN pentru a confirma identitatea celui ucis.

Yahya Sinwar este unul dintre cei mai căutați bărbați din Gaza de către armata israeliană IDF. El nu a mai fost văzut în public de când a început războiul dintre Israel și Hamas, pe 7 octombrie 2023.

De asemenea, până la jumătatea lunii septembrie, nu a fost auzit în public timp de aproape un an. Pe 10 septembrie, el a emis prima declarație din timpul războiului, felicitându-l pe președintele algerian Abdelmadjid Tebboune pentru victoria sa în alegeri, potrivit canalului Telegram al Hamas. A doua zi, reprezentanții săi au anunțat că Sinwar a scris scrisori de mulțumire celor care au oferit condoleanțe după moartea lui Ismail Haniyeh, predecesorul său ucis. Și pe 13 septembrie, a fost trimisă o scrisoare șefului Hezbollah de atunci, Hassan Nasrallah.

Sinwar a fost numit lider politic al Hamas după ce Haniyeh a fost asasinat în capitala iraniană, Teheran, în iulie. El este văzut ca fiind pe o poziție mai dură decât predecesorul său în relațiile cu Israelul. În plus, Sinwar favorizează cooperarea și legăturile mai strânse cu Iranul și cu grupurile islamiste aliate, cum ar fi Hezbollah.

Miercuri, forțele israeliene au întâlnit un bărbat despre care se crede că este Yahya Sinwar în timpul unei operațiuni militare de rutină din Fâșia Gaza, au declarat două surse israeliene citate de CNN. Bărbatul care era însoțit de alte două persoane se afla lângă o clădire din Gaza.

După ce lupta s-a încheiat, militarii au găsit un cadavru asemănător cu al lui Sinwar și i-au alertat pe comandanți. Imediat, au fost prelevate probe ADN pentru a se afla identitatea celui decedat, a anunțat IDF.

Eventuala moarte a liderului Hamas ar putea grăbi finalul războiului

Eventuala moarte a liderului Hamas ar putea grăbi finalul războiului din Gaza. Este opinia unor oficiali americani care în trecut au considerat că dispariția Yahya Sinwar ar fi un moment cheie în războiul din Gaza. Americanii nu au comentat încă anunțul IDF de joi.

Oficialii americani nu au comentat încă anunțul de joi al armatei israeliene privind posibila eliminare a liderului Hamas, Yahya Sinwar.

Totuși, dacă se va confirma decesul, implicațiile pentru ar putea fi foarte importante.

Așa cum au spus de multe ori în trecut, dispariția lui Yahya Sinwar este considerată de americani o oportunitate importantă pentru încheierea războiului dintre Israel și Hamas, potrivit CNN.

Negocierile privind încetarea focului și eliberarea ostaticilor sunt blocate de multe luni și americanii cred că liderul Hamas este principalul vinovat.

Armata israeliană a anunțat, joi, că verifică posibilitatea uciderii liderului Hamas, Yehya Sinwar. Identitatea celor trei persoane ucise în cadrul unei operațiuni în Gaza nu a putut fi încă confirmată, au precizat militarii israelieni.

(sursa: Mediafax)

Cine este Yahya Sinwar?

Yahya Sinwar a fost numit șeful general al Hamas în august, după uciderea predecesorului său Ismail Haniyeh la Teheran .

El a fost anterior lider al grupului în Fâșia Gaza, funcție pe care a preluat-o în 2017.

În prezent, Sinwar se află în fruntea listei celor mai căutați din Israel. Agențiile de securitate ale țării cred că el a condus la planificarea și execuția atacurilor fără precedent din 7 octombrie 2023 asupra sudului Israelului, care au ucis peste 1.200 de oameni și 251 au fost luați în Gaza ca ostatici.

S-a născut în tabăra de refugiați Khan Younis din sudul Gazei în 1962.

La sfârșitul anilor 1980, Sinwar a fondat serviciul de securitate Hamas, cunoscut sub numele de Majd, care, printre altele, a vizat presupușii colaboratori palestinieni cu Israelul.

El și-a petrecut o mare parte din viață în închisoarea israeliană - și după a treia sa arestare în 1988 a fost condamnat la patru pedepse de închisoare pe viață.

Sinwar a fost printre cei 1.027 de prizonieri arabi palestinieni și israelieni eliberați de Israel în schimbul din 2011 pentru Gilad Shalit, un soldat israelian ținut prizonier timp de peste cinci ani în Gaza de Hamas, potrivit BBC.

×