x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni în Asia. Nave chineze au intrat în apele teritoriale ale Japoniei

Tensiuni în Asia. Nave chineze au intrat în apele teritoriale ale Japoniei

24 Iun 2022   •   14:58
Tensiuni în Asia. Nave chineze au intrat în apele teritoriale ale Japoniei

Navele gărzii de coastă chineze au comis cea mai gravă încălcare a apelor sale teritoriale din ultimul deceniu, transmit autoritățile nipone, citate de CNN.

Două nave ale gărzii de coastă din China au navigat în apele teritoriale ale Japoniei, în apropierea unui lanț de insule disputate de cele două țări, au declarat vineri autoritățile japoneze. Este cea mai lungă incursiune de acest tip din ultimul deceniu, au spus japonezii.

Paza de coastă japoneză a anunțat că navele au intrat în apele japoneze din Marea Chinei de Est în primele ore ale zilei de marți și au rămas pentru a supraveghea o navă de pescuit japoneză care opera în zonă, înainte de a ieși joi seara

La un moment dat, una dintre navele chinezești s-a apropiat la 3 km de Insulele Senkaku, controlate de Japonia și cunoscute în China sub numele de Insulele Diaoyu, mult sub limita de 19,3 kilometri care definește apele teritoriale ale unei țări.

Paza de coastă japoneză și-a trimis propriile nave de patrulare în zonă și a cerut navelor chineze să părăsească imediat apele teritoriale ale Japoniei.

Totuși, astfel de incursiuni nu sunt neobișnuite în zona disputată. Atât Tokyo, cât și Beijingul revendică insulele nelocuite ca fiind ale lor, dar Japonia le administrează din 1972. Taiwanul, pe care Beijingul îl consideră o provincie chineză, revendică, de asemenea, proprietatea asupra insulelor.

Tensiunile asupra lanțului stâncos, aflat la 1.900 de kilometri sud-vest de Tokyo, au mocnit de generații, revendicările asupra lor datând de sute de ani. Oficialii chinezi au susținut în repetate rânduri că este dreptul inerent al Chinei de a patrula în apele din jurul insulelor.

Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării Naționale din China nu au făcut comentarii privind declarația pazei de coastă japoneze.

×
Subiecte în articol: China japonia taiwan