x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiunile persistă la Kiev. Preşedintele Ianukovici a negociat fără rezultat cu opoziţia

Tensiunile persistă la Kiev. Preşedintele Ianukovici a negociat fără rezultat cu opoziţia

24 Ian 2014   •   08:45
Tensiunile persistă la Kiev. Preşedintele Ianukovici a negociat fără rezultat cu opoziţia

Liderii opoziţiei şi-au exprimat dezamăgirea, joi seară, după negocierile cu preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, care s-au soldat cu concesii modeste, şi au făcut apel către manifestanţi să rămână mobilizaţi, însă fără vărsări de sânge.

După patru ore de negocieri, unul dintre liderii mişcării de contestare, Arseni Iaţeniuk, a apreciat că există "şanse mari" pentru "a pune capăt băii de sânge". Însă, puţin mai târziu, el s-a arătat mai temperat, la fel ca şi alţi lideri din cadrul opoziţiei, în faţa miilor de manifestanţi reuniţi în Piaţa Independenţei.

"Ştiu cât de tensionată este situaţia, ştiu cât de mari sunt aşteptările, ştiu cât de mult sunteţi dezamăgiţi", a declarat şi fostul boxer Vitali Klitschko.

"Singurul lucru pe care l-am obţinut de la întrevederea cu Ianukovici este o promisiune de eliberare a tuturor militanţilor", a anunţat fostul boxer, conform căruia preşedintele a refuzat să-şi prezinte demisia.

Naţionalistul Oleg Tiagnibok a adăugat că preşedintele a propus opoziţiei să elibereze strada Gruşevski, teatrul unor scene violente de gherilă urbană, în schimbul asigurării liniştii în Piaţa Independenţei, situată în apropiere şi ocupată de două luni de către manifestanţi.

Noi negocieri urmează să aibă loc, fără a se fixa o dată exactă. Preşedintele a cerut joi convocarea unei şedinţe extraordinare a Parlamentului, prevăzută pentru marţi.

Klitschko a afirmat că există posibilitatea schimbării puterii "fără vărsare de sânge".

"Vom rămâne în gardă, nu vom face niciun pas în spate", a adăugat Arseni Iaţeniuk, liderul partidului opozantei încarcerate Iulia Timoşenko.

Cinci protestatari au murit în confruntările cu forţele de ordine produse miercuri la Kiev, iar alţi aproximativ 300 au fost răniţi.

Regimul de la Kiev se confruntă şi cu presiunile Occidentului, cancelarul german Angela Merkel cerându-i preşedintelui Ianukovici legilor restrictive adoptate săptămâna aceasta. De asemenea, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton, şi-a anunţat prezenţa la Kiev, săptămâna viitoare.

×
Subiecte în articol: confruntari violente kiev ucraina