x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Terorist eliberat pe baze legale

Terorist eliberat pe baze legale

de Anca Aldea    |    19 Iul 2005   •   00:00
Terorist eliberat pe baze legale

In timp ce o parte dintre guvernele vest-europene strange latul in jurul potentialilor suspecti de acte teroriste, Germania l-a eliberat pe unul dintre cei mai de temut teroristi care au legatura cu seful retelei Al-Qaeda, Ossama ben Laden.

Germania l-a eliberat ieri pe unul dintre finantatorii retelei Al-Qaeda, Mamoun Darkazanli. Desi in jurul barbatului cu dubla cetatenie - germana si siriana - s-au ridicat numeroase semne de intrebare, Curtea Constitutionala din Karlsruhe l-a pus in libertate, pentru ca mandatul de arestare emis pe numele lui nu a fost in conformitate cu legislatia germana.

Darkazanli a fost retinut in octombrie 2004, la Hamburg, in Germania, pe baza unui mandat international emis de catre justitia spaniola in 2003. El urma sa fie extradat in Spania pentru a fi anchetat, impreuna cu alte 41 de persoane suspectate de terorism. Darkanzanli era considerat principalul om de legatura al lui Ben Laden in Germania.

PRINCIPIUL DOMINOULUI. Dupa arestare, Darkanzanli a facut recurs, invocand transpunerea mandatului european in dreptul national german, si a castigat. L-a ajutat o decizie a Bruxelles-ului de anul trecut, prin care intra in vigoare mandatul european de arestare a persoanelor suspectate de terorism. Avocatii lui Darkanzanli au demonstrat ca "cetatenii germani sunt insuficient aparati impotriva unei extradari, pentru ca parlamentul german nu a facut uz de toate marjele de manevra prevazute de mandatul european de arestare transpunand aceste dispozitii in legislatia nationala". Curtea a cerut eliberarea tuturor cetatenilor germani arestati pe baza mandatului european.

La Bruxelles, Comisia Europeana a regretat decizia si a cerut Berlinului sa-si revizuiasca legislatia cat mai repede cu putinta.

EUROPA, AMENINTATA
Brigazile Abu Hafs Al-Masri, care au revendicat atentatele de la Londra din 7 iulie, ameninta "tarile cruciate - Danemarca, Marea Britanie, Italia etc." sa-si retraga trupele din Irak in decurs de o luna. Gruparea a promis ca va actiona direct, fara alte avertizari, "lovind in inima Europei si declansand un razboi crunt si sangeros", daca "tarile cruciate" nu vor face ce li s-a cerut. "Vom lovi orasele Europei, ca gest de aparare a poporului musulman si ca reactie la conditiile teribile in care traieste acesta, din Golful arab si pana in Maroc."
×
Subiecte în articol: externe