x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Teroristii s-au impuscat intre ei

Teroristii s-au impuscat intre ei

08 Sep 2004   •   00:00

Astazi se implineste o saptamana de cand un grup de teroristi pro-ceceni a luat ostatici peste 1.300 de copii si adulti la o scoala din Osetia.

ANCA ALDEA

Criza din Osetia de Nord, soldata cu moartea a peste 335 de persoane si ranirea a cel putin 500, dintre care jumatate sunt copii, nu are nici o explicatie, in ciuda incercarilor disperate ale unor presupusi insurgenti ceceni de a justifica aceste crime.

REPLICI DURE. In timp ce Kremlinul continua sa fie criticat pentru slaba gestionare a crizei ostaticilor, presedintele Vladimir Putin a iesit in fata cu promisiuni si vorbe mari. El a respins deschiderea unei anchete publice privind luarea de ostatici de la Beslan si a cerut sa nu i se mai dea sfaturi legate de solutionarea crizei cecene.

Schimbul dur de replici intre Moscova si comunitatea internationala nu are insa nici o valoare pentru nenorocitii care si-au pierdut micutii si rudele la Beslan. Directoarea scolii numarul 1, Lidia Talieva, are 72 de ani si nu mai aude. A surzit in prima explozie din sala de sport. Mai tarziu, a fost ranita la piciorul drept. Dar in nici un moment, ea nu si-a parasit elevii. "In prima zi, teroristii s-au comportat bine cu noi, i-au lasat pe copii sa bea apa si sa mearga la toaleta, in grupuri, cate cinci sau 20 de minute pe zi. Eram 1.300 in sala de sport, pe o suprafata de 14 X 24 de metri", a povestit ea de pe patul spitalului. Lidia isi aminteste ca a doua zi, situatia s-a inrautatit, copiii nemaiavand voie sa mearga la toaleta sau sa bea apa. In cea de-a treia zi, tensiunea era maxima. Dupa prima explozie, directoarea si-a pierdut cunostinta. "Cand m-am trezit, am vazut langa mine un terorist care tragea incontinuu. Mi-a facut semn cu mana sa fug."

NEHOTARATI. Sa fi avut unii dintre teroristi si o latura umana ascunsa? - se intreaba presa internationala. Potrivit televiziunii Sky, unii dintre ei "nu stiau cu ce misiune venisera la Beslan". Asa se poate dovedi din ce cauza unii teroristi s-au impuscat intre ei. "Au refuzat sa omoare copii", explica Sky.

Dupa explozia care a declansat patrunderea rusilor in scoala, fortele speciale i-au inregistrat pe rebeli certandu-se. Expertii sustin ca unii dintre ei erau nemultumiti de turnura pe care o luase criza si incercau sa abandoneze scoala.

IPOTEZA

Presa rusa sugereaza ca Statele Unite ale Americii si Marea Britanie ar putea sa nu fi fost straine de luarea de ostatici din Beslan. "Faptul ca in SUA si Marea Britanie exista forte puternice care prefera sa joace cartea terorismului in interes personal este evident", scrie publicatia rusa Komsomolskaia Pravda, citata de agentia Rusia la zi. Potrivit publicatiei de la Moscova, singurele obstacole obiective din calea realizarii planului de alungare a Rusiei din Caucazul de Nord sunt Osetia de Nord si Osetia de Sud, "republici ortodoxe, traditional proruse". (Lavinia Tudoran)

×
Subiecte în articol: externe