x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe The Times: Blair ar fi primit bani ca să susţină un discurs în favoarea Ucrainei

The Times: Blair ar fi primit bani ca să susţină un discurs în favoarea Ucrainei

11 Oct 2009   •   00:00
The Times: Blair ar fi primit bani ca să susţină un discurs în favoarea Ucrainei

Tony Blair, unul dintre favoriţii la funcţia de preşedinte al UE, ar fi acceptat zeci de mii de lire sterline de la un miliardar care face campanie pentru ca Ucraina să adere la blocul european. Viktor Pinciuk, magnat al oţelului care face lobby pentru aderarea ţării sale la UE, a angajat un fost ministru laburist, Stephen Byers, pentru a face campanie. El l-ar fi plătit pe Blair să susţină un discurs în favoarea Ucrainei.



Diplomaţii ucraineni se pregătesc să depună candidatura ţării sale anul viitor şi îl consideră pe Blair un aliat-cheie, relatează The Times, citat de money.ro. Mai multe ţări europene susţin legături economice mai strânse cu Ucraina, dar nu au susţinut direct candidatura. Altele, printre care Germania, sunt îngrijorate că o consolidare a relaţiilor cu Ucraina ar pune în pericol legăturile cu Rusia.

Activităţile comerciale ale lui Blair şi legăturile cu oameni de afaceri precum Pinciuk vor fi analizate într-o eventuală campanie pentru preşedinţia UE. Detaliile rolului preşedinţiei vor fi discutate de liderii UE luna aceasta.

Pinciuk a fondat Yalta European Strategy (YES) pentru a face campanie ca Ucraina să adere la UE. Byers, fost secretar al comerţului, este preşedintele YES. Blair a participat la reuniunea anuală a YES în oraşul ucrainean Ialta anul trecut, rostind principalul discurs.

Blair a participat şi la un eveniment sponsorizat de Pinciuk la summitul Davos din Elveţia de anul acesta, împreună cu Bill Gates, Sir Richard Branson şi Bill Clinton. Blair nu a fost plătit pentru acest eveniment.

Un purtător de cuvânt al fostului premier a confirmat acest lucru, dar nu a comentat în legătură cu discursul de la Ialta.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă tony blair