x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un barman a încercat să-l aresteze pe Tony Blair pentru crime de război. Cum a reacţionat fostul premier britanic

Un barman a încercat să-l aresteze pe Tony Blair pentru crime de război. Cum a reacţionat fostul premier britanic

21 Ian 2014   •   15:14
Un barman a încercat să-l aresteze pe Tony Blair pentru crime de război. Cum a reacţionat fostul premier britanic

Twiggy Garcia, un barman care lucra la un restaurant unde a luat cina, vineri seară, fostul premier britanic Tony Blair, l-a abordat pe acesta în timpul mesei zicându-i că este căutat pentru crime de război şi trebuie să meargă cu el până la primul post de poliţie.

Tony Blair, care alături de fostul preşedinte american George Bush jr. a fost unul dintre iniţiatorii coaliţiei care a intervenit în Afganistan şi Irak, este de ani buni ţinta unor grupuri de cetăţeni britanici care îl consideră vinovat pentru uciderea civililor din aceste două ţări, în timpul intervenţiilor militare.

Există chiar şi un site "arrestblair.org" care oferă o recompensă de 2.150 de lire sterline pentru orice cetăţean care poate pune mâna pe Blair şi face o aşa zisă "arestare cetăţenească".

Vineri seară, Tony Blair, alături de câţiva membri ai familiei şi nişte prieteni a luat cina în restaurantul Tramshed, dintr-o zonă selectă a Londrei. Twiggy Garcia, care ştia de recompensă, a profitat de ocazie.

"Blar stătea în capul mesei de la etaj înconjurat de vreo opt persoane. M-am dus la el, i-am pus o mână pe umăr şi i-am zis: Domnule Blair, aceasta este o arestare cetăţenească pentru crimele de război pe care le-aţi comis, anume decizia de a lansa un atac neprovocat împotriva Irakului. Vă invit să mă însoţiţi până pe cea mai apropiată staţie de poliţie pentru a răspunde acestor acuzaţii", a povestit barmanul.

Fostul premier a rămas calm, intrând în dialog cu barmanul.

"Tot schimba subiectul şi vorbea despre Siria. Spunea că ar trebui să fiu mai preocupat de ce se întâmplă în Siria. Nu mă aşteptam să înceapă o dezbatere cu mine. Cred că el chiar credea minciunile care îi ieşeau din gură", a povestit Garcia.

În timp ce Blair dialoga cu barmanul, unul dintre fiii fostului premier a coborât la parter şi a chemat un bodyguard. Garcia nu a aşteptat venirea forţelor de ordine, plecând de la masă. Ulterior şi-a dat demisia, pentru a nu-i face probleme patronului.

Un purtător de cuvânt al lui Blair a declarat că fostul premier nu a luat în seamă incidentul.

"Nu e nimic de spus în afară de faptul că domnul Blair a fost dispus să discute problema. Oferta a fost refuzată, iar individul a plecat. Nimic altceva nu s-a mai întâmplat. Toată lumea s-a simţit bine".

Twiggy Garcia este a cincea persoană care a încercat să-l aresteze pe Tony Blair, până acum, pentru crime de război.

"Sper ca ce am făcut să îi împiedice pe oameni să uite că Blair este un criminal de război. Sper ca într-o zi să fie judecat la Haga. Legile pentru crime de război nu ar trebui să se aplice doar pentru nazişti şi dictatori africani", a mai spus Garcia.

×