x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tragedie aviatică / Problema bombei aflate la bordul avionului este readusă în discuţie!

Tragedie aviatică / Problema bombei aflate la bordul avionului este readusă în discuţie!

04 Iun 2009   •   00:00

Un comandant de bord al companiei spaniole Air Comet care zbura pe ruta Lima-Madrid, nu departe de zona prăbuşirii avionului Air France ce efectua cursa Rio-Paris, a afirmat că a văzut ''strălucirea intensă a unei lumini albe'', scrie cotidianul El Mundo, citat de AFP.



Comandantul zborului 974 al Air Comet a întocmit un raport despre ceea ce a văzut în noaptea de duminică spre luni într-o zonă apropiată accidentului, relatează cotidianul spaniol. El a transmis raportul conducerii companiei sale, care l-a transmis la rândul ei companiei Air France, constructorului european Airbus şi Direcţiei generale a aviaţiei civile spaniole. ''Deodată, am văzut în depărtare strălucirea puternică şi intensă a unei lumini albe, care avea o traiectorie descendentă verticală şi care s-a împrăştiat în şase segmente'', scrie pilotul. Copilotul şi o pasageră au văzut şi ei acelaşi lucru, afirmă El Mundo.

În acel moment, avionul Air Comet se afla la o latitudine nordică de 7 grade faţă de ecuator şi la o longitudine vestică de 30 de grade, menţionează cotidianul. ''Ţinând seama de coincidenţa în termeni de oră şi loc, vă aduc la cunoştinţă aceste elemente care ar putea fi eventual utile la clarificarea faptelor'', mai scrie pilotul în raportul său.

El Mundo precizează că ''raportul pilotului readuce în discuţie una dintre ipotezele excluse în ce priveşte cauza accidentului: explozia unei bombe la bordul avionului''. ''Totuşi, continuă El Mundo, ultimele şase mesaje de alertă emise de către avionul Airbus către Centrul de mentenanţă al Air France din Paris ar indica mai degrabă o înlănţuire de evenimente de tipul ''upset situation'', când pilotul pierde controlul avionului din cauza penelor la echipamente de navigaţie'' provocate de ''turbulenţe grave''.

El Mundo face referire la şase mesaje de alertă automate pe care le-ar fi transmis avionul Airbus chiar înainte să se prăbuşească în mare, între 2,10 şi 2,14 GMT, despre care relata miercuri presa braziliană.

×
Subiecte în articol: externe