x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Transnistria ar putea participa la alegerile parlamentare din Moldova

Transnistria ar putea participa la alegerile parlamentare din Moldova

de Ovidiu Ciutescu    |    25 Iul 2008   •   00:00
Transnistria ar putea participa la alegerile parlamentare din Moldova
Sursa foto: unimedia.md/

13:53 • Alegerile parlamentare organizate în Republica Moldova în 2009 se vor desfăşura cu participarea electoratului din regiunea transnistreană, potrivit unui articol publicat de Kommersant Plus, relatează site-ul Unimedia.md.

Alegerile parlamentare organizate în Republica Moldova în 2009 se vor desfăşura cu participarea electoratului din regiunea transnistreană, potrivit unui articol publicat de Kommersant Plus, relatează site-ul Unimedia.md.

 

NEGOCIERI. Potrivit publicaţiei, ministrul Reintegrării, Vasile Şova, a recunoscut că, în urma unor înţelegeri între părţi, Transnistriei i s-ar putea oferi un număr de locuri în legislativul de la Chişinău. Jurnaliştii de la Kommersant Plus susţin ideea organizării alegerilor din 2009 şi pe malul stâng al Nistrului argumentând că parlamentarii moldoveni au plecat în vacanţă cu 15 zile mai devreme şi urmează să revină cu 15 zile mai devreme şi să modifice, în perioada septembrie-octombrie, Codul Electoral în vederea asigurării participării transnistrenilor la alegerile parlamentare. Acestea urmează să aibă loc în mai 2009. Kommersant Plus evocă totodată o viitoare întâlnire a liderului separatist Igor Smirnov cu preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, în cadrul căreia Moscova îşi va prezenta punctul de vedere privind soluţionarea conflictului transnistrean şi antrenarea în acest proces a "politicienilor" transnistreni. Acest raţionament ar fi stat la baza demiterii ministrului transnistrean de externe, Valeri Liţkai, care ar fi prejudiciat negocierile cu Chişinăul, lăsând să se înţeleagă că până la alegerile din 2009, R. Moldova ar putea să ajungă la înţelegere cu Rusia privind soluţionarea problemei transnistrene şi că electoratul din Transnistria ar putea participa la acest scrutin. Cu acelaşi prilej, Komersant Plus menţionează existenţa unei noi formaţiuni în regiunea separatistă a cărei misiune este acumularea unui număr cât mai mare voturi din partea electoratului transnistrean. Partidul Moldova Unită, condus de Ana Tcaci, care în opinia publicaţiei Flux ar fi imitat titulatura partidului de guvernământ din Federaţia Rusă (Rusia Unită), iar Ana Tcaci face parte din anturajul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi.

×
Subiecte în articol: externe