x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trei medici, achitaţi în primul proces legat de eutanasie în Belgia

Trei medici, achitaţi în primul proces legat de eutanasie în Belgia

31 Ian 2020   •   20:50
Trei medici, achitaţi în primul proces legat de eutanasie în Belgia

Un tribunal din oraşul belgian Gent i-a achitat vineri pe cei trei medici acuzaţi că au ajutat o femeie să-şi pună capăt vieţii, în primul proces legat de eutanasie în această ţară, unde procedură a fost legalizată în 2002, transmit Reuters şi AFP.

Medicii erau acuzaţi că au otrăvit-o pe Tine Nyse, o femeie în vârstă de 38 de ani, în aprilie 2010, acordul pe care şi l-au dat pentru eutanasierea pacientei nerespectând condiţiile legale.

După opt ore de deliberări, juriul, din care au făcut parte 12 membri, a anunţat verdictul vineri, în jurul orei 01:00 GMT.

Cei trei inculpaţi, ale căror semnături erau necesare pentru realizarea procedurii, sunt doctorul care a administrat injecţia letală, fostul medic curant al pacientei şi un psihiatru.

Părinţii şi surorile Tinei Nys, care au fost de faţă la decesul acesteia, au acuzat faptul că eutanasia a fost realizată neprofesionist şi că femeia nu avea o boală mintală incurabilă, ceea ce constituie o condiţie importantă pentru autorizarea eutanasierii.

Legea belgiană le dă dreptul adulţilor la eutanasie în cazul unor suferinţe fizice sau psihice insuportabile provocate de o boală gravă şi incurabilă. Prevederea a fost extinsă în 2014 şi în cazul copiilor aflaţi în fază terminală.

Majoritatea pacienţilor care recurg la sinucidere asistată medical au cancer în stadiu terminal, dar argumentul suferinţelor psihice a fost adus, de exemplu, în cazul a doi gemeni născuţi surzi şi care au orbit. Ei au invocat faptul că nu pot suporta suferinţa de a nu putea comunica unul cu celălalt.

Susţinătorii eutanasiei afirmă că, din cauza procesului de la Gent, medicii din Belgia se tem să mai semneze documentele necesare pentru pacienţi sau să-i asiste pe aceştia să moară.

În ţara vecină Olanda, unde eutanasia este de asemenea legală, un medic a fost achitat în instanţă în lua septembrie după ce a fost acuzat că nu şi-a asigurat în mod corespunzător consimţământul unei femei care suferea de Alzheimer. Procurorii au contestat decizia la Curtea Supremă.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: eutanasie