x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trucaj la nivel înalt

Trucaj la nivel înalt

18 Sep 2010   •   00:00
Trucaj la nivel înalt

Presa de la Cairo trece prin momente cu adevărat stânjenitoare, după ce "Al-Ahram", unul dintre cele mai importante ziare din Egipt, a falsificat o fotografie oficială realizată la Casa Albă. Cu ajutorul Photoshop, jurnaliştii l-au "mutat" pe liderul egiptean în fruntea grupului oficial, deşi, în realitate, situaţia era fix pe dos.



La începutul lunii septembrie, a avut loc summit-ul prin care au fost relansate negocierile de pace directe dintre israelieni si palestinieni, scrie cnn.com.

La conferinţa de presă oficială gazda, Barack Obama, a fost cu un pas înaintea oaspeţilor, fiind urmat de preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, regele Iordaniei Abdallah al II-lea, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi, vizibil ultimul din grup, liderul egiptean Hosni Mubarak.

Ulterior întâlnirii, ziarul "Al-Ahram" a oferit un exemplu desâvarşit despre ce înseamnă manipulare. Imaginea lui Mubarak a fost pur şi simplu mutată grosolan din coadă în fruntea grupului.

Bloggerii arabi au sesizat imediat înşelăciunea, cu atât mai mult cu cât fotografia originală a fost preluată şi de alte ziare.

Hisham Qasim, editorialist al unui ziar independent din Cairo, a declarat ieri, pentru CNN, că "cei de la Al-Ahram s-au întrecut pe ei înşişi": L-au făcut pe Mubarak de ruşine în întreaga lume. A devenit gluma jurnaliştilor de peste tot. Nu ştiu dacă există vreun mod în care jurnaliştii de acolo pot repara greşeala. Orice explicaţie i-ar face şi mai caraghioşi".

×
Subiecte în articol: externe