x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump a strâns o sumă RECORD pentru ceremonia de învestitură: 90 de milioane de dolari

Trump a strâns o sumă RECORD pentru ceremonia de învestitură: 90 de milioane de dolari

13 Ian 2017   •   16:27
Trump a strâns o sumă RECORD pentru ceremonia de învestitură: 90 de milioane de dolari

Donaţiile private intrate în contul comitetului care pregăteşte ceremonia de învestitură a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, se ridică la 90 de milioane de dolari, o sumă fără precedent pentru acest eveniment, relatează postul britanic ITV. 

Prin comparaţie, Barack Obama a primit de la donatori privaţi 55 de milioane de dolari pentru învestitura din 2009 şi 43 de milioane pentru ceremonia din 2013. Associated Press notează că niciun alt preşedinte american nu a obţinut donaţii care să se apropie măcar de suma strânsă de Donald Trump. Cu toate acestea, intenţia republicanului nu este de a pune la punct o ceremonie pe măsură. Şeful echipei care pregăteşte învestitura, Tom Barrack, declara săptămâna trecută că se doreşte evitare unei atmosfere de circ. 

Potrivit purtătorului de cuvânt Boris Epshteyn, comitetul "este sută la sută mobilizat să organizeze evenimente de clasă mondială care să cinstească istoria fabuloasă a ţării noastre şi care să aibă rezonanţă peste tot în lume". Banii care nu vor fi cheltuiţi vor fi donaţi unor organizaţii caritabile, a precizat Epshteyn. 

"Chiar nu îmi pot imagina ce vor face cu atâţia bani şi nu înţeleg de ce continuă să accepte donaţii. Noi am organizat cele mai ample două ceremonii de învestitură din istoria ţării nostre şi nu am cheltuit nici pe departe atâţia bani", a declarat pentru AP Steve Kerrigan, preşedintele comitetului de învestitură al lui Barack Obama. 

Odată devenit preşedinte în exerciţiu, Donald Trump va organiza trei baluri inaugurale, faţă de 10 organizate de administraţia Obama în 2009. În ce priveşte parada de după învestitură, Trump vrea ca aceasta să nu dureze mai mult de 90 de minute. Cea mai amplă paradă a avut loc la învestitura din 1953 a preşedintelui Dwight Eisenhower şi a durat mai bine de patru ore şi jumătate, scrie Agerpres.

×