x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia anunţă că a pierdut unul dintre avioanele sale de luptă F-16 în apropiere de graniţa cu Siria

Turcia anunţă că a pierdut unul dintre avioanele sale de luptă F-16 în apropiere de graniţa cu Siria

13 Mai 2013   •   19:26
Turcia anunţă că a pierdut unul dintre avioanele sale de luptă F-16 în apropiere de graniţa cu Siria

Armata turcă a anunţat luni că a pierdut unul dintre avioanele sale de luptă F-16 în apropiere de Osmaniye, la aproximativ 50 de km de graniţa cu Siria, alte surse, de data aceasta anonime, declarând pentru televiziunea turcă NTV că cel mai probabil e vorba de un accident, informează agerpres.ro.

În iunie anul trecut, Siria a doborât un avion turc de recunoaştere F-4 în largul coastei siriene. Armata siriană a afirmat că a acţionat în legitimă apărare fără să ştie că avionul era turc, deşi Ankara a declarat că avionul putea fi identificat şi se afla în spaţiul aerian internaţional.

Deocamdată nu se cunoaşte exact ce s-a întâmplat luni cu aparatul F-16, deşi armata turcă a afirmat într-o declaraţie că pilotul a transmis prin radio că se va catapulta. Surse citate de NTV au afirmat că pierderea avionului a fost probabil un accident.

Relaţiile dintre cele două ţări au devenit tensionate după ce Turcia l-a criticat pe preşedintele sirian Bashar al-Assad în legătură cu răspunsul violent la ceea ce a început ca o mişcare de protest paşnică, transformată apoi într-o rebeliune armată.

Turcia a acuzat sâmbătă un grup având legături cu serviciile de informaţii siriene pentru cele două atentate cu maşină capcană soldate cu 46 de morţi în oraşul de frontieră turc Reyhanli, unde trăiesc mii de refugiaţi sirieni şi care reprezintă o bază logistică pentru rebelii sirieni. 

×
Subiecte în articol: avion turcia siria f16