x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia insistă că nu acceptă Finlanda și Suedia în NATO. Ce spune secretarul general al Alianței

Turcia insistă că nu acceptă Finlanda și Suedia în NATO. Ce spune secretarul general al Alianței

17 Mai 2022   •   11:03
Turcia insistă că nu acceptă Finlanda și Suedia în NATO. Ce spune secretarul general al Alianței
Sursa foto: Hepta

Opoziția Turciei cu privire la aderarea Finlandei şi Suediei la NATO trebuie luată în considerare, potrivit secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg, scrie DPA.

"Turcia este un aliat apreciat şi trebuie ţinut cont de orice îngrijorări privind securitatea. Suntem uniţi în acest moment istoric", a transmis oficialul NATO pe Twitter după o întâlnire cu ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu.

Totodată, Turcia a anunțat că va fi de acord cu aderarea celor două ţări scandinave în anumite condiţii.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, insistă că nu aprobă intrarea celor două state în NATO iar cele două țări nu trebuie să trimită delegații pentru a-l convinge. El își susține opoziția prin faptul că Suedia este un "incubator" de organizaţii teroriste şi precizează că există terorişti și în parlamentul de la Stockholm. Și Finlanda este acuzată de același lucru. Este vorba despre Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi miliţiile kurde YPG din Siria.
"Cum putem avea încredere în ei? Nu vom ceda în privinţa aderării la NATO a celor care aplică sancţiuni împotriva Turciei", a mai spus Erdogan.

La reuniunea miniștrilor de Externe din statele NATO, care s-a desfășurat weekend-ul trecut la Berlin. Cavusoglu a criticat că unele țări restricţionează exporturile de arme către Turcia din cauza luptei sale împotriva acestor grupări.

Finlanda şi Suedia, neutre de zeci de ani, și-au exprimat acum dorința de a adera la NATO, pe fondul îngrijorărilor privind invazia Rusiei în Ucraina. 
 

×