x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia și Franța încearcă să-și normalizeze relațiile

Turcia și Franța încearcă să-și normalizeze relațiile

08 Iun 2021   •   10:00
Turcia și Franța încearcă să-și normalizeze relațiile

Şefii diplomaţiilor franceză şi turcă s-au întâlnit luni la Paris pentru a angaja un dialog mai calm după mai mult de un an de tensiuni la vârf, informează AFP.

„Intenţionăm să consolidăm relaţiile noastre cu Franţa pe baza respectului reciproc”, a scris pe Twitter Mevlut Cavusoglu, a cărui ţară caută să-şi normalizeze relaţiile cu Parisul, cu câteva zile înainte de summitul NATO programat la 14 iunie la Bruxelles.

Omologul său, Jean-Yves Le Drian, a fost concis în comunicarea sa. Potrivit ministerului său, cei doi miniştri au trecut în revistă problemele în dispută.

Franţa şi Turcia au afişat poziţii antagoniste asupra mai multor subiecte în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, care s-au cristalizat în special în Mediterana de est, unde Parisul a sprijinit Atena în faţa ambiţiilor Ankarei în exploatarea gazelor şi unde un incident a opus o navă turcă şi una franceză în iunie 2020.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat serios şi din cauza dezacordurilor asupra Siriei, Libiei, iar, mai recent, asupra conflictului dintre Azerbaidjan şi Armenia în Nagorno-Karabah.

În octombrie, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a pus sub semnul întrebării „sănătatea mintală” a preşedintelui francez, Emmanuel Macron, acuzându-l că duce o „campanie de ură” împotriva islamului, deoarece Macron apărase dreptul de a-l caricaturiza pe profetul Mahomed şi pentru discursul său împotriva „separatismului” islamist din Franţa.

Semn al unei detensionări, cei doi şefi de stat au discutat în martie anul acesta prin videoconferinţă, aminteşte AFP.

Ankara insistă în prezent asupra punctelor de „convergenţă” şi „intereselor commune” cu Parisul care, la rândul său, continuă să solicite semne tangibile de relaxare a tensiunilor din partea Turciei.

Parisul cere în special retragerea mercenarilor sirieni desfăşuraţi de Turcia în Libia în spirjinul guvernului precedent de la Tripoli.

„În Libia, trebuie făcut totul pentru respectarea calendarului tranziţiei politice, de securitate şi electoral şi pentru traducerea în fapte a armistiţiului”, a reamintit purtătoarea de cuvânt a Ministerului francez de Externe.

Pe plan bilateral, cei doi miniştri au reamintit „dorinţa lor de a organiza următoarea sesiune a comitetului mixt economic şi comercial Franţa-Turcia (JETCO) în această toamnă”, a adăugat ea.

De la începutul anului, Ankara şi-a înmulţit gesturile la adresa aliaţilor săi occidentali şi regionali pentru a ieşi din izolarea în creştere pe scenele regională şi internaţională, mai scrie AFP.

 

×
Subiecte în articol: relatii turco-franceze