x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcii au votat pentru o Constituţie pro - europeană

Turcii au votat pentru o Constituţie pro - europeană

13 Sep 2010   •   00:00

Turcii au conferit duminică o victorie netă guvernului islamo-conservator, votând clar "da" reformei constituţionale care limitează puterea ierarhiei judiciare şi armatei, două bastioane ale laicităţii.



După verificarea a 98 % dintre buletinele de vot,informează Agerpres,  comisia electorală a constatat că 58 % dintre alegători au votat în favoarea revizuirii Constituţiei, au anunţat canalele de televiziune turceşti. Rezultatul constituie un important succes pentru premierul Recep Tayyip Erdogan înaintea alegerilor legislative prevăzute pentru vara anului 2011.

Această consultare a populaţiei, care s-a desfăşurat după exact 30 de ani de la puciul militar din 1980, se referă la 26 de puncte diverse printre care o reorganizare a aparatului judiciar, bastion al taberei laice, ostilă Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la putere din 2002. De la această dată, AKP - condus de Erdogan - nu a pierdut niciun scrutin. La ultimele alegeri legislative - în 2007 - el a obţinut 47 % din sufragii.

AKP, provenit din mişcarea islamistă, asigură că această reformă - votată în mai în Parlament - consolidează instituţiile democratice în Turcia şi constituie un atu în candidatura sa la UE.

×
Subiecte în articol: externe